461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Sencor roboty PAUL

13 klišé o sušení prádla

aktualizováno: 17. 3. 2024 Katka Vodová

mýty o praníJedna paní povídala, že sušička na prádlo…“ Tak tahle ne!

Pojďme se podívat, co je na těch otřepaných frázích o sušení prádla pravdy, co je omyl a co zase mýtus

 

1. Prádlo sušené na slunci je voňavé

Ne vždy

sušení prádla na slunciPokud nebydlíte na samotě u lesa, nebo u rozkvetlé louky, tak se s voňavým prádlem rozlučte. 

Sušíte-li prádlo na balkoně, lehce načichne výfukovými plyny a smogem. Na vesnici se vám to také nevyhne - postačí, když soused roztopí svůj gril, nebo zapálí v kamnech. 

Tohle všechno se vám se sušičkou nestane, prádlo bude čisté, suché a voňavé.  Navíc do bubnu můžete přidat vůni, kterou máte rádi. Tu koupíte v běžné drogerii podobně jako aviváž na praní.

 

2. Prádlo sluníčko vybělí

Bohužel

blednutí prádlaSvětlejší jas jistě oceníte u bílého trička, ale když se původně bordó mikina po pár sušení na slunci promění v barvu růžové žvýkačky, jásat asi nebudete. 

Tedy další problém, co se sušičkou odpadá - prádlo v ní prostě nevybledne.

 

3. Sušička prádlo ničí

Omyl

prádlo ze sušičkyAž 70 % poničení prádla vzniká při jeho nošení. Další problémy může způsobit nesprávně zvolený program na pračce, časté praní a v neposlední řadě i sama kvalita oblečení. 

Sušička naopak prádlo léčí. Dokáže si poradit se žmolky, které po sušení najdete v odpadovém filtru a ne na svetru. Díky senzorům vlhkosti sušička prádlo také změkčí a tkaninu zjemní. 

 

4. Provoz sušičky je energeticky náročný 

Mýtus

Spotřeba energie sušičky bylo vždy ožehavé téma, ale technologie se derou kupředu i u sušiček.

Moderní kondenzační sušičky disponují tzv. tepelným čerpadlem, které využívá zbytkového tepla k dalšímu sušení. Díky tomu takto úsporná sušička v třídě A++ usuší přibližně za 7 Kč, což je jen o něco více než spotřeba pračky na jedno praní.

 

5. Sušička zabere spoustu místa

Omyl

Postavení sušičky na pračku

Sušička je velká jako pračka – což je cca 60x60 cm. Navíc dnes už jsou k mání de facto jen sušičky kondenzační, ty stačí pouze připojit k přívodu vody a odpadu.

Éra odvětrávacích sušiček se zastaralou technologií, kvůli které jste museli provádět stavební úpravy, je dávno pryč. 

Důkaz? Sušák na prádlo ve vaší chodbě je široký asi 180 cm, což je 3x více než sušička. A ten, kdo má doma opravdu málo místa, si může pořídit tzv. mezikus a sušičku postavit na pračku.

 

6. Sušička je drahý luxus

Přežitek

levná sušička na prádloBývávalo. Sušičku dnes pořídíte od 7-8 tisíc Kč. Ty úsporné s tepelným čerpadlem začínají přibližně na 12 tisíc Kč.

Za tepelné čerpadlo se ale vyplatí připlatit, protože se vám investice na spotřebě během 1-2 let vrátí. Pak už jen šetříte.

 

7. Ani sušička mi od alergie nepomůže

Lež

sušička na prádlo a alergieSušička je ideální pro alergiky, protože vysoká teplota ničí bakterie. Filtr zase zachytí další alergeny jako jsou prach, zvířecí chlupy a pyl.  

Sušička prádlo také zjemní. To pak nedráždí vaši citlivou pokožku.

 

8. Jemné prádlo nemohu do sušičky dát

Omyl

jemné prádlo do sušičkyVýrobci sušiček se zlepšují. Díky šetrnějším bubnům (např. voštinovému) můžete do sušičky vložit i jemné prádlo jako jsou dámské kalhotky nebo úbor na vaše miminko.

Kdo se přeci jen bojí, ať vloží jemné prádlo do látkového pytlíku.

 

9. Sušička suší moc dlouho

Nesmysl

jak dlouho sušička suší

Spočítali jste si někdy, kolik času vám zabere prádlo vyndat z pračky, pověsit na šňůru, nechat uschnout, sebrat ze šňůry, vyžehlit a naskládat do skříně? Dlouho. 

Co trochu jinak? Prádlo z pračky přendáte do sušičky, zapnete, ona přibližně 2 hodinky pracuje, a to je vše. Sušička prádlo také narovná a změkčí, takže vám týdně odpadne několik hodin žehlení a oblečení může jít rovnou do skříně. 

 

10. Sušička usnadní žehlení

Svatá pravda

sušení usnadní žehleníSušička prádlo načechrá a tkaninu změkčí. A proto běžné oblečení, jako jsou trička, mikiny či kalhoty, vůbec žehlit nemusíte. Žehličku vezmete do ruky jen na doladění pár záhybů na košili.

Jste maminka s dvěma dětmi, nebo vytížený podnikatel? Tak to se asi shodneme, že žehlení je určitě to poslední, na co byste měli čas.

 

11. Prádlo musím do sušičky složitě třídit

Omyl

třídění prádlaSušička sice nabízí programy na různé druhy tkaniny, ale je to asi takový problém jako s tříděním prádla do pračky. Do sušičky přeci dáváte to samé prádlo, které jste právě vyprali. Určitě neperete najednou montérky s luxusními šaty na víkendovou oslavu.

 

12. Sušička i vypere

Pravda

refresh program na sušičceZdá se vám to jako nesmysl? Vyvedu vás z omylu. Sušičky totiž nabízejí velmi krátké (tzv. refresh) programy. To využijete, pokud máte košili načichlou kouřem, nebo propocené tričko z ranního běhání.

Oblečení vložíte na pár minut do sušičky a díky páře je vše čisté, voňavé a samozřejmě i suché. Tím také prodlužujete životnost prádla, protože neustálým praním snižujete jeho kvalitu.

 

13. Prádlo ze sušičky je přesušené

Výmysl

přeschlé prádloVětšina dnešních sušiček disponuje tzv. senzorovým sušením. Čidla kontrolují zbytkovou vlhkost prádla a program zastaví v ten pravý okamžik. Prádlo tak nepřeschne - jako kdyby bylo celý den na sluníčku.

Ve výsledku je tedy jedno, zdali vaše pračka pere lépe, nebo hůře. Sušička totiž sama pozná, kdy má přestat.

 

Nejlepší sušičky jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha sušiček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

  • Beko DPY 8506 GXB1

    Beko DPY 8506 GXB1
    16 490 Kč
    Dostupnost na dotaz

    167 hodnocení Kondenzační sušička prádla Beko s tepelným čerpadlem, senzorovým sušením a ochranou proti přehřátí. Energet...

    • produkt roku 2016
    • produkt roku 2020
    • produkt roku 2015
  • Beko DS 7433CSPA

    Beko DS 7433CSPA
    11 319 Kč
    Dostupnost na dotaz

    38 hodnocení Úsporná sušička prádla Beko s tepelným čerpadlem, hygienickým programem Baby Protect a českým popisem progr...

    • ovládání v češtině
  • Beko EDH 8634CSRX + 10 let záruka na motor

    Beko EDH 8634CSRX + 10 let záruka na motor
    14 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    18 hodnocení Kondenzační sušička Beko s tepelným čerpadlem, českými popisky na panelu a velkým displejem. Energetická tř...

    • ovládání v češtině
    • 10 let záruka na motor

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku