Spořílek.cz v rámci poskytování služeb využívá cookies. Použitím stránek s tím souhlasíte. Zakázat je můžete v nastavení prohlížeče, budete pak ale omezeni v některých funkcích.

461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00

Banner

Pekárna splní sen o ránech s vůní domácího chleba

21. 2. 2016 Kristýna Kopecká

Jak péct domácí chlébOdoláte ještě teplému, čerstvě upečenému, voňavému chlebu? Já rozhodně ne a díky domácí pekárně si takový chleba můžu dopřávat kdykoliv mám chuť. A jak určitě víte z Prostřena, domácímu pečivu se to kupované prostě nikdy nevyrovná. Jak na něj?

 

Jak vybrat tu správnou pekárnu a na co se zaměřit?

Kvalitní domácí pekárnyJako při koupi každého domácího pomocníka, i při výběru pekárny je dobré si všechno pořádně promyslet. Určitě se vyplatí přemýšlet o kvalitě provedení, která má většinou co dočinění s cenou. Většinou platí úměra, že s rostoucí cenou roste kvalita a také množství funkcí a různých vychytávek. Důležité je i jednoduché ovládání, díky kterému zvládne ovládat pekárnu každý. 

 

Při výběru je důležité se také zaměřit na maximální velikost chleba. Pokud víte, že je vás doma hodně, budete asi potřebovat pořádný bochník, takže hledejte pekárnu, co zvládne upéct chleba velký alespoň 1 kg. Jestli plánujete péct naopak třeba pouze pro dva, vystačíte si s menším chlebem, který stihnete sníst dokud Domácí chléb z domácí pekárnybude čerstvý. Vybírejte proto pekárnu, která nabízí možnost péct chléb menší, půl kilový.

Neméně důležité jsou při výběru programy. Existují pekárny, které mají speciální programy na toastový, bezlepkový nebo třeba celozrnný chléb. Díky tomu se nemusíte starat, jak pekárnu pro upečení zvoleného chleba nastavovat, jen vyberete konkrétní program a čekáte, až se vám chleba upeče. Co můžu rozhodně doporučit je funkce odložený start. Všechno si nachystáte večer, nastavíte odložený začátek přípravy a ráno se budíte s pocitem, že na vás už čeká v kuchyni čerstvě upečený chléb.

 

Proč si domácí pekárnu pořídit?

  1. Neradi brzo vstáváte a ráno se vám pro pečivo nechce chodit do obchodu
  2. Milujete vůni čerstvě upečeného chleba, která vytváří pohodovou domácí atmosféru
  3. Chcete mít chléb dle svých představ, složený jen z toho, co máte rádi
  4. Myslíte ekonomicky, protože domácí chléb vás vyjde zhruba na polovinu ceny kupovaného (a to když počítáme suroviny i energie)
  5. Bydlíte nebo máte chalupu na samotě, kde je do obchodu daleko
  6. Dodržujete bezlepkovou dietu, pekárna v klidu upeče i bezlepkový chléb
  7. Zajímáte se o zdravý životní styl a preferujete celozrnné a jiné speciální mouky

 

Co vše lze v pekárně připravit?

Marmeláda v domácí pekárněTo, že s domácí pekárnou připravíte různorodé druhy chlebů je asi jasné. Moderní pekárny toho však nabízejí mnohem více. Mají třeba program na přípravu džemu, takže vám ušetří čas strávený u sporáku při jeho míchání. Z hranaté nádobky pekárny se džem také mnohem lépe nalévá do zavařovacích sklenic, takže toho zašpiníte mnohem méně.

Pekárnu využijete pro přípravu různých druhů těst. Třeba těch kynutých, pekárna vám připraví těsto na buchty, vánočku nebo třeba koblihy. Použít jí můžete i pro přípravu těsta na knedlíky nebo třeba pizzu. Oceníte jí i při přípravě těsta na bagetky, housky i rohlíky. Problémem není ani připravit nekynutá těsta na cukroví, perníčky nebo třeba domácí nudle a těstoviny. 

Možná vás to překvapí, ale některé pekárny umí připravit domácí jogurt. Ve všech pak připravíte různé druhy slaných pokrmů, jako je sekaná, škvarky nebo zapečené brambory. Ani sladké pokrmy nezůstávají pozadu, pekárna hravě zvládne třeba mléčné a rýžové kaše. 

 

Tipy a recepty pro pečení domácího chleba

Recepty domácí pekárnaPři přípravě domácího chleba se nemusíte omezovat a péct pouze z tradiční mouky, vyzkoušet můžete různé kombinace, třeba žitnou a pšeničnou či špaldovou mouku. Přidat lze i mouka kukuřičná, rýžová nebo sojová. 

Těsto můžete ozvláštnit také různými semínky a ořechy, bylinkami nebo kořením. Taková kurkuma vám vykouzlí neobvyklý barevný chléb. Výbornou chuť chlebům dodají také sušená rajčata, cibule, česnek, olivy nebo třeba sýr.

Místo vody můžete použít při přípravě podmáslí, které dodá výjimečně vláčnou strukturu a skvělou chuť. Pokud místo vody použijete šťávu z červené řepy, získáte nejenom chléb fialovo-červený, ale také zdravější.

 

Hrnkový chléb pro lenochy

  • 2 hrnky vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 3 hrnky chlebové žitné tmavé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • půl kostky čerstvého droždí

Dýňový chléb

  • 400 g uvařené rozmixované dýně
  • 8 g sůl
  • 13 g olivový olej
  • 550 g hladká mouka
  • 8 g cukr
  • 7 g sušeného aktivního droždí

Mrkvový chléb s fenyklem

  • 200 ml vody
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g jemně nastrouhané mrkve
  • 1 lžíce fenyklových semínek
  • 550 g chlebové pšeničné mouky
  • 1 lžíce medu
  • 10 g sušeného aktivního droždí

Italská olivová focaccia

  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • lžíce olivového oleje
  • rozmarýn
  • 390 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí

Postup: Suroviny v uvedeném pořadí dejte do pekárny, zvolte program těsto a nechte jí pracovat. Až bude těsto hotové, dejte ho do vymazaného plechu a vytvořte z něj placku. Navrch ještě přidejte 100 g černých oliv, mořskou sůl, rozmarýn a vše potřete olivovým olejem. Vše nechte ještě chvilku kynout a pak pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut na 200°C.

 

S kterou pekárnou budete mít čerstvý chléb kdykoliv?

  • ECG PCB 538

    1 999 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 12. 12.

    2 recenze Domácí pekárna ECG v bílém provedení. Příkon 0,8 kW, náplň 1,3 kg, 10 programů, 2 hnětací háky, časovač, zvuková signalizace, 3 úrovně propečení kůrky...

  • Panasonic SD 2500WXE

    3 359 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Domácí pekárna Panasonic s digitálním displejem, časovačem a 3 možnostmi výběru velikosti bochníku a barvy kůrky.

    • ČERTOVSKY DOBRÁ CENA
    • doprava zdarma

    Sencor SBR 1032SS

    1 399 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 9. 12.

    Domácí pekárna chleba Sencor s plně automatickým provozem, časovačem a velkým displejem.

Kristýna Kopecká

Autorka: Kristýna Kopecká
kristyna@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Máte na mě otázky? Pište, odepíšu vám hned

Váš e-mail
Co by vás zajímalo?

Kategorie článku