461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Víte, jak správně uchovávat potraviny v ledničce?

aktualizováno: 20. 3. 2024 Iveta Brožková

Uspořádání jídla v ledniciMít pořádek v lednici se opravdu vyplatí. Chaos v lednici není pouze kosmetická vada, nesprávným skladováním může dojít i ke znehodnocení potravin a nebezpečnému bujení plísní či bakterií. A ty ve své lednici rozhodně nikdo nechce.

 

Různé druhy potravin totiž potřebují různé teploty. Jejich životnost závisí také na tom, zda jsou správně uloženy. Pokud je uložíte správně, ušetříte, protože vyhazovat zkažené potraviny je drahé a je to zbytečné plýtvání. 

Je třeba se také vyvarovat přeplňování, protože v lednici nacpané k prasknutí necirkuluje správně vzduch, potraviny jsou nedostatečně ochlazované a opět může dojít ke kažení. Špatná teplota může v ledničce nastat také v případě, kdy necháte dvířka dlouho otevřené. Otevírejte dveře rychle a krátce, tepelné ztráty budou minimalizované.

 

Co do ledničky nepatří

Banány nepatří do ledničkyPředtím, než začneme řešit správné uspořádání ledničky, je vhodné uvést, co do ledničky naopak vůbec nepatří. Na brambory, cibuli a česnek vám stačí tmavé místo v chladnějším prostředí, třeba spíž nebo sklep. Ani zázvor do lednice nepatří.

Stejně tak ovoci jako banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas nedělá lednička dobře. Lépe uděláte, pokud je budete mít uloženy na lince při pokojové teplotě. To samé platí o rajčatech a lilku. Chutnější jsou, pokud je nevystavujete zbytečně nízkým teplotám. I papriky a okurky se nemusí skladovat v lednici. 

Do lednice je zbytečné dávat uzavřené plechovky, zavařeniny a také med. Jedná se o trvanlivé potraviny a normální teplota jim nevadí. 

  Spořílek radí: Nevěřte fámám, že lednice je vhodné místo pro uchování kávy. Káva totiž nemá ráda vlhkost a v lednici je vlhkosti mnoho. Lépe uděláte, když kávu dáte do vzduchotěsné nádoby, ze které lze odsát vzduch.

 

Uspořádání potravin v ledničce po patrech

Úplně dole jsou v lednici umístěny zásuvky, které se výborně hodí na uložení ovoce a zeleniny. Z ovoce je vhodné ukládat do lednice hroznové víno, bobulovité druhy ovoce a také zralá jablka a hrušky, určená k brzké konzumaci. Chybu neuděláte ani pokud do lednice dáte zralé broskve a meruňky. Chlad vyžaduje především listová a košťálová zelenina,  přidat můžete i ředkvičky a různé druhy klíčků. Ovoce a zeleninu před uložením do ledničky nemyjte, je lepší to dělat až těsně před podáváním.

Uspořádání ledničkyDo nejnižší police patří rychle se kazící potraviny, takže syrové maso, ryby a drůbež. Dbejte na to, aby tyto potraviny byly řádně odděleny od ostatních, aby nedošlo k jejich kontaminaci. Do police nad masem je vhodné umístit již upravené masné výrobky, jako šunky, salámy a klobásky. Osvědčilo se mi vše ukládat do speciálních boxů na potraviny, vydrží pak déle čerstvé.

To samé dělám se sýry, u těch aromatických pak boxy zabrání rozšíření specifické vůně do celé lednice. Sýry a ostatní mléčné výrobky, včetně jogurtů, patří zase o polici výš. Pokud vaše lednice nemá tolik polic, lze mléčné a masné výrobky umístit na jednu polici. Dbejte však na to, aby se vzájemně nedotýkaly a nebyly příliš blízko sebe, mohlo by dojít k jejich rychlejšímu kažení.

Zbývá vrchní police, která je nejvhodnější pro umístění hotových pokrmů. Myslete však na to, že do lednice se nemají dávat teplé potraviny. Pokud vám tedy něco zbude, nechte to nejdříve vychladnout venku na kuchyňské lince a až pak uložit do lednice. 

 

Co do dveří ledničky

Uspořádání ve dveřích ledniceDalší místo v lednici, kde se vyplatí o rozložení přemýšlet, jsou dveře lednice. Úplně dolů je vhodné dát mléko, džusy, minerálky a pokud máte rádi alkohol, tak třeba i pivo a bílé víno. 

O něco výš se mohou umístit otevřené konzervy a marmelády. Uložit zde můžete i kečup s hořčicí a další ochucovadla. Do dveří patří ideálně také vajíčka a máslo s margarínem. Vajíčka do lednice nedávejte v papírovém obalu, riskovali byste tak přenos různých bakterií. Přendejte je do obalů na vejce a nejlépe špičkou dolů. 

  P. S. Našla jsem i informaci, že vajíčka, máslo a margarín patří do prostřední části dveří lednice. Upřímně si ale myslím, že velký rozdíl to nejspíše nebude. 

 

Jak správně zmrazovat a rozmrazovat potraviny

Jak zmrazovat potravinyZákladní pravidlo zní zmrazování má být rychlé, rozmrazování pomalé. Rozmrazovat by se nejlépe mělo přes noc, přesunutím potraviny do ledničky. Rozhodně není vhodné používat horkou vodu, jak je často zvykem. Pokud už jednou něco rozmrzne, opětovné zamrazení je chyba. Dochází totiž ke zhoršení kvality vlivem krystalků vody. 

Při ukládání potravin do mrazáku je potřeba jejich vhodné zabalení a označení, kde bude uvedeno o jakou potravinu se jedná a kdy jsme to do mrazáku uložili. Nezapomeňte také z balíčku odstranit přebytečný vzduch

Pokud vaše chladnička a mraznička nemá systém No Frost, což je mimochodem skvělá věc, je nutné občas provést její odmrazení. Myslete na to, že i během této doby by potraviny měly být umístěny v chladu. Snažte se také vyvarovat násilnému odmrazování, mohlo by dojít k poškození lednice a o to opravdu nestojíte. 

 

Pár slov na závěr

Pokud budete uchovávat potraviny a pokrmy v chladničce a mrazničce správně, budete předcházet nebezpečí vzniku onemocnění z potravin. Ochráníte tím tak svou rodinu, a to je to nejdůležitější. A když by se vám přeci jen něco zkazilo, je nutné to hned vyhodit, rozhodně nejíst ani odkrojené zbytky a ledničku vymýt a vytřít.

Ale s tipy, které jste dnes získali, už je pravděpodobnost ztrát minimální :). 

 

 

Nejlepší ledničky jste vybrali vy

Vybírat můžete z mnoha ledniček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte. Tyto 3 díky vašemu hodnocení zvítězily.

  • Hotpoint Ariston EBLH 20213 F

    Hotpoint Ariston EBLH 20213 F
    13 399 Kč
    Dostupnost na dotaz

    NO FROST Kombinovaná chladnička Hotpoint-Ariston v energetické třídě A+ se samostatnou regulací chladničky ...

    • beznámrazový systém
  • Beko GNE 114612 X

    Beko GNE 114612 X
    29 613 Kč
    Dostupnost na dotaz

    8 hodnocení Americká čtyřdveřová chladnička BEKO v sobě skrývá část, která se nazývá MULTI-ZONE. Může být dle potřeby p...

  • Philco PTL 3352 + bezplatný servis 36 měsíců

    Philco PTL 3352 + bezplatný servis 36 měsíců
    8 990 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 3. 4.

    14 hodnocení Monoklimatická lednice Philco v energetická třídě E, objemem 331 l a zaměnitelným otvíráním.

    • doprava zdarma
    • bezplatný servis 36 měsíců

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku