461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Sencor roboty PAUL

Nejsem tak bohatý, abych si mohl pořídit levnou sušičku!

aktualizováno: 16. 3. 2024 Katka Vodová

Kolik stojí úsporná sušičkaNejvětší chybou při výběru sušičky je to, že si pořídíte nějakou velmi levnou. Vím, že se tomu těžko odolává. Hned vám ale řeknu, proč vám levná sušička spíše bere, než dává. Z nízké investice se totiž postupem času stane noční můra.

 

 

Ono to při nákupu vypadá skvěle a máte radost, že si můžeme sušičku pořídit třeba už za 7 tisíc korun, ale to je cesta do pekel. Proč? Protože není zase tak těžké spočítat si, že takto levný (s prominutím) "krám" za rok, dva propálí tolik elektřiny, že se vám z toho protočí panenky.

Ale našel jsem jeden model, který je výjimkou z pravidla. A o tom je tento článek.

 

 

Proč je levná sušička špatná volba?

Alfou a omegou sušičky je tepelné čerpadlo, to využívá zbytkové teplo a vrací ho zpět do sušícího cyklu, sušička se tolik nenadře, a proto je provoz několikanásobně nižší než u sušičky, která ho nemá. Tepelné čerpadlo je skvělá vychytávka, ale logicky také jeho výroba něco stojí, proto ho v levné sušičce prostě nenajdete. Od lidového rodinného auta v nižší třídě také nemůžeme očekávat výkon přeplňovaného osmiválce.

Příklad: levná sušička bez čerpadla vám jednu várku usuší za 25-30 Kč. Ta, co čerpadlo má, to zvládne v průměru za 7-10 Kč. Ročně je tedy rozdíl na elektroměru několik tisíc korun. Ta s tepelným čerpadlem stojí sice přibližně jednou tolik, ale už během roku, dvou si na ten rozdíl sama vydělá. Respektive ušetří.

 

 

Kolik stojí dobrá, úsporná sušička?

V tom, jaký je rozdíl mezi levnější sušičkou (bez čerpadla) a krapet dražší (s čerpadlem) máme jasno. Nenechte se nalákat pozlátkem nízké ceny, nechcete mít sušičku na okrasu, ale chcete, aby za vás dřela.

Kolik stojí úsporná sušičkaTu levnou bez čerpadla, ale s neuvěřitelnou spotřebou, pořídíte už za 6-8 tisíc korun. Tu vymakanější, ale úspornou (a to nemluvím o dalších funkcích), přibližně za jednou tolik. Tedy okolo 14-16 tisíc a výše. Já jsem ale našel jeden konkrétní model, který se funkcemi a kvalitou vyrovná těm dražším, ale jeho cena je velmi příznivá. Ano, i já jsem byl překvapen. Pojďme si ji představit.

Občas si velmi oblíbené produkty pojmenováváme křestními jmény. Této sušičce pracovně říkáme "Janička". Udělal jsem si malou analýzu a abyste viděli, že jen tak nestřílím od boku, vše jsem vám vykreslil do grafů.

 

 

Našel jsem ji, říkáme ji Janička a tady je můj výzkum

Vzal jsem Janičku a srovnával ji s celým českým trhem sušiček. Berme to jako takový souboj a sami uvidíte, jestli ho ustojí. Co myslíte?

 

1. Tepelné čerpadlo

V první řadě jsem porovnával ten nejdůležitější parametr. Nečekaně jde o tepelné čerpadlo. Průměr nejnižších cen sušiček s tepelným čerpadlem, které jsou v roce 2016 k dostání na českém trhu, je 14 258 Kč. Musím dodat, že mluvím o kvalitních kondenzačních sušičkách prvotřídních značek, když by měl chtěl někdo chytit za slovo. Janička je na tom s pořizovací cenou o dost lépe, a to disponuje stejným úsporným tepelným čerpadlem jako její dražší soupeři.

Nejlevnější sušička s tepelným čerpadlem

* data vychází přibližně ze 100 modelů sušiček nabízených v roce 2016

 

 

 

2. Energetická třída

Úsporná sušička musí mít označení energetické třídy alespoň písmenem A. Tu s označením B neberte, nebo se nedoplatíte. Ideální je, když je za "áčkem" ještě nějaké plus. U sušiček má na třídu vliv především tepelné čerpadlo. To Janička má, proto ji řadíme do třídy A+. V grafu vidíte další cenové porovnání Janičky s průměrnou cenou sušiček ve stejné energetické třídě - tedy A+.

Nejlevnější sušička s třídou A+

* data vychází přibližně z 30 modelů sušiček s třídou A+ nabízených v roce 2016

 

 

 

3. Cena za jedno sušení

Už víte, že tepelné čerpadlo a třída A+ šetří vaši peněženku, ale kolik vlastně zaplatíte za jedno sušení? Elektroměr se u Janičky průměrně za jedno sušení otočí o 1,8 kWh, což je při dnešních cenách energie asi 9 Kč. Za to si dnes nekoupíte ani balíček žvýkaček. Opět přikládám porovnání cen jednoho sušení Janičky se sušičkami stejné cenové kategorie. V této kategorii byste ale sušičky s úsporným čerpadlem hledali horko těžko, proto Janička o tolik vede.

Cena sušení sušičky na prádlo

* data vychází přibližně ze 50 modelů sušiček stejné cenové kategorie nabízených v roce 2016

 

 

 

4. Kolik se toho do sušičky vejde?

Z našich dalších průzkumů víme, že sušičku si pořizují především rodiny s dětmi. A co si budeme povídat, to je něco prádla. Taková rodinka s 2-3 dětmi potřebuje velmi objemnou pračku i sušičku. Janička má buben opravdu obrovský, pojme až 9 kg prádla. A teď to nejlepší, při stejné spotřebě jako sušička s bubnem na 7 kilogramů a při standardních rozměrech. Inu, dobře ji konstruktéři vymysleli.

Nejlevnější sušička s velkým bubnem

* data vychází přibližně ze 30 modelů sušiček s 9kg bubnem nabízených v roce 2016

 

Kolik se toho do takto velkého bubnu na jedno sušení vejde?

Vážili jste si někdy prádlo? Asi ne. Tak to vám to pro lepší představu ulehčím. No nebyla by to paráda sundat všechna povlečení a prostěradla a za 2-3 hodiny po vyprání a usušení zase povlékat? Co vám brání?

Objemná sušička prádla

 

 

 

5. Hodnocení

Já vždycky říkám, že nejlepším doporučením spotřebiče je reálná zkušenost toho, kdo už ho má doma. Ten přeci nejlépe ví, jestli je to dobrý nebo špatný pomocník. My se ptáme všech, co si něco nového pořídili, jak jsou spokojeni, a to i s pár měsíčním odstupem, aby to hodnocení bylo co možná nejlepší.

V grafu opět najdete hodnocení naší Janičky, které vychází z desítek hodnocení našich reálných zákazníků, obdobné výsledky naleznete i na nezávislých portálech českého internetu. Úžasných 98 %!

Nejlépe hodnocená sušička prádla

* data vychází ze stovek recenzí sušiček nabízených v roce 2016

 

 

6. Programy

Mnozí zjistí, jaké má sušička programy, až když jim přijde domů. Ale to je chyba, veliká chyba. Překvapení si nechte na jindy. Je potřeba se podívat, zdali sušička disponuje například rychlým programem, který vám usuší prádlo za pár desítek minut, nebo tzv. refresh programem, ten během pár minut prádlo "profoukne" a zbaví ho třeba cigaretového kouře. Dost specifický materiál je džínovina a vlna, to byste také neměli postrádat. Toto všechno Janička má.

Nejkratší program sušičky na prádlo

* data vychází přibližně ze 100 modelů sušiček nabízených v roce 2016

 

7. Poměr cena výkon

Tato sušička překvapila i mě, a to o sušičkách píši, testuji je a celkově se o ně zajímám mnoho let. V této cenové kategorii nemá konkurenta. Na závěr vám přináším poslední graf, který vám shrnuje všechno pěkně najednou.

Nejkratší program sušičky na prádlo

* data vychází přibližně ze 100 modelů sušiček nabízených v roce 2016

 

Chcete konečně poznat Janičku? Kde se vzala?

To nejlepší nakonec. O Janičce jsem vám už řekl dost, je na čase ji odhalit. Nyní už víte, že se jedná o výjimku v celé své kategorii. V této cenové hladině totiž lepší sušičku neseženete. Janička  je mladá, krásná holka určená pro český trh a ve všech ohledech za tyto peníze nemá konkurenta. Je úsporná, objemná, skvěle hodnocená a s ohledem na výbavu za velmi velmi příznivou cenu!

Jedná se o italskou značku, která vyrábí spotřebiče už více než 70 let, takže ji bezpochyby řadíme mezi přední výrobce domácích spotřebičů a za kvalitu dáváme ruku do ohně. Dbá na dokonalost svých spotřebičů, ale zároveň na jednoduché a snadné ovládání. Už víte? Napovím, že tato značka jako první začala vyrábět předem plněné pračky.
 

 

Seznamte se s Janičkou

 

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku