461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Sencor roboty PAUL

Co nachystat koledníkům? Upečte velikonoční makronky

aktualizováno: 22. 3. 2024 Iveta Brožková

Recept na makronkyVelikonoce pomalu klepou na dveře a to znamená jediné - je potřeba nachystat nadílku. Pokud rádi koledníky odměňujete kromě vajíček také sladkým, upečte velikonoční makronky. Neznám nikoho, kdo jim odolá a jejich příprava není tak těžká, jak se říká.

 

Co nakoupit, aby vaše makronky byly dokonalé?

Na asi 40 - 50 skořápek bude potřeba:

  • 138 g mandlové mouky (mají třeba v Lidlu)
  • 125 g moučkového cukru
  • 105 g bílků (takové hmotnosti dosáhnu většinou použitím 2 až 3 vajec)
  • 105 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo v oblíbené barvě (lze použít práškové i tekuté, já použila práškové červené v opravdu malém množství, takže moje makronky měly světlounce růžový nádech)

Doporučuji opravdu dodržovat váhu přesně na gram. Makronky můžou být někdy zapeklité a u nich se používání množství od oka rozhodně nevyplatí. S digitální kuchyňskou váhou to ale není žádný problém. 

Na krém postačí jen tyto 2 suroviny:

  • 250 g mascarpone
  • 3 lžičky oblíbené marmelády (já použila domácí rybízovou od babičky)

 

Jak připravíte makronky jako od francouzského cukráře?

S tímto postupem snadno. Sama jsem ho vyzkoušela a hned napoprvé se, myslím, povedly. Jako první si připravte plechy, které si vyložte pečícím papírem. Já používám dva na sebe, na spodní si předkreslím kolečka, abych je měla stejně velká (třeba podle skleničky na panáka), pak papír s kolečky překryji druhým, na který dávám těsto.

 

Nejdříve upečeme mandlovo-cukrové skořápky

Pokud chcete mít makronky hezky jemné a hladké, je dobré mandlovou mouku a moučkový cukr prosít přes síto a pořádně promíchat. Pak je načase správně vyšlehat sníh, což je základní kámen úspěchu. Spolu s cukrem krupicí a špetkou soli vyšlehejte bílky, a to buď pomocí ručního šlehače, nebo kuchyňského robota, který ušetří spoustu práce. Nejdříve použijte nízké otáčky, během kterých Horkovzdušná trouba na pečeníse spojí cukr s bílky. Pak je zvyšte a šlehejte pár minut. Pak přidejte barvivo, nastavte nejvyšší otáčky a šlehejte, dokud nedosáhnete pevné konzistence. Poznáte jí podle toho, že se na metlách tvoří pevná špička, která neklesá. Celý proces šlehání trvá zhruba kolem 10 minut.

Spořílek radí: S bílky se nejlépe pracuje, když mají pokojovou teplotu. Vyndejte si je proto z lednice předem.

Jako další bod přichází smíchání sněhu a mandlové mouky s cukrem. Já jí do těsta přidávám po částech, a pomalu a jemně vše promíchávám, dokud vše nespojím v jeden celek. Je potřeba dosáhnout polotekuté konzistence, která si vlivem gravitace drží hladký povrch. Pak dám těsto do zdobícího sáčku s větším kulatým otvorem, kterým dělám na plech kolečka podle předlohy. Zapněte troubu na 150°C, aby se rozehřála. Makronky nechte alespoň 15 minut odpočívat, než je do trouby vložíte. Pokud nemají úplně hladký povrch, můžete s plechy několikrát opatrně bouchnout o podlahu nebo stůl, aby se těsto zarovnalo a zmizely vzduchové bubliny. Pečte je cca 20 minut, pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete péct všechny plechy bez obav najednou a ušetříte tak velké množství času. Po dopečení nechte skořápky chvíli zchladnout a až to půjde, sloupněte je. 

 

To nejlepší nakonec - jednoduchý krém nepřekonatelné chuti

Roboty na míchání krémuZatímco budou chladnout úplně, připravte si krém. V podstatě můžete na jejich spojení použít jakýkoliv oblíbený krém, můj nejoblíbenější je ale tento super snadný z mascarpone. Jediné, co musíte udělat, je vyšlehat mascarpone s oblíbenou marmeládou a skořápky vzniklým krémem slepit. Nejlépe makronky chutnají, když jsou trochu uleželé. Spojte si je proto den předem, a dejte do ledničky.

Druhý den se pak můžete těšit na jejich lahodnou chuť, která se bude doslova rozplývat na jazyku. Nedivila bych se, když by se k vám na ně koledníci vraceli, protože jejich chuť je jednoduše famózní.

 

Líbí se vám naše články?

Lajkněte náš Facebook, kde se můžete těšit na pravidelnou dávku inspirace

 

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku