461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Výběr vhodné pračky

aktualizováno: 28. 3. 2024

Pračka je nepostradatelným pomocníkem v každé domácnosti. My vám s výběrem poradíme.

 

Co v článku najdete?

1. Čím se od sebe pračky liší?

2. Pračky s předním plněním

3. Pračky s horním plněním

4. Nejoblíbenější pračky
 

Čím se od sebe pračky liší?

Automatické pračky se dají na první pohled rozlišit na dva základní typy: 1. předem plněné – pračky, které se plní prádlem dvířky s typickým „ponorkovým oknem“

2. vrchem plněné – pračky, které se plní shora zdvihnutím víka
 

Pračky s předním plněním

Jsou častější než pračky s vrchním plněním. K jejich práci je potřeba přívod vody, odpad a zásuvka s elektrickým proudem. Většinou jsou samostatně stojící (typicky v prádelně, koupelně), popřípadě se dají bez dalších úprav podstavět třeba pod pracovní desku kuchyňské linky.

Jedno z hlavních kritérií při jejich výběru je množství prádla které jsou schopné pojmout – 3, 4, 5, 6 a nejnověji až 7 kg prádla. Většina výrobců dodržuje standardní velikosti praček (VxŠxH): 60×85×60 cm. Vyrábějí se i pračky s hloubkou 40 nebo 32 cm, které jsou určené především do stísněných prostor. Za svou menší velikost ovšem platí malou kapacitou náplně.

Pračky mohou být kombinovány i se sušičkou prádla.

Skleněný průzor praček s čelním plněním umožňuje zrakem kontrolovat průběh praní a zastavit program například při zjištění že se do barevného prádla omylem zamotal bílý kousek. Avšak, teprve nejnovější generace praček umožňuje v určitých momentech prací program zastavit a přidávat nebo vyjímat zapomenuté kusy prádla, což donedávna, kvůli problémům s únikem vody, umožňovaly pouze pračky s vrchním plněním.

 

Další z předností praček s předním plněním je možnost umístit na jejich víko pracovní desku, odkládat na ně prádlo, nebo na ně postavit samostatnou sušičku. Ta se dá po zakoupení příslušného setu ovládat přímo z panelu pračky.

Dnes nelze opomenou ani významného revolučního fenoménu vstupujícího do technologie praní, a to v podobě Direct Drive (DD) nebo chcete-li přímého pohonu bubnu pračky. Mezi jeho přednosti patří především:

  • Nízká hlučnost – žádné svištění řemenice nebo řemen
  • Nižší spotřeba energie – žádné třecí ztráty
  • Vyšší spolehlivost – odpadá výměna klínového řemene
  • Vysoká účinnost – jsou naprosto vyloučeny třecí ztráty při přenosu klínovým řemenem
  • Spolehlivý a tichý motor – rotor nevyžaduje elektrický proud, odpadá výměna hlučných kartáčů

Vedle samostatně stojících praček nabízejí někteří výrobci pro úsporu místa a také z estetických důvodů (aby ladily se stylem kuchyňské linky či nábytku) vybrané modely podstavné nebo vestavné.

Podstavné pračky

Jsou o 3 cm nižší, aby se bez další úpravy mohly umístit pod pracovní desku kuchyňských linek. Jejich spodek má odstup od podlahy standardních 82 cm. Ovládací panel je perfektně přístupný stejně jako dvířka a jejich otvírání není narušeno.

Vestavné pračky

Jsou zapuštěny hlouběji do linky a čelní panel spolu s dvířky je zakryt dekoračními dveřmi, takže pračka, a případně sušička vedle ní, vůbec není vidět. Linie linky a dvěří krycích dveří pračky jsou v rovině. Dveře jsou vyměnitelné. Nábytkáři nabízejí jejich výběr v odpovídající barvě a dekoru. Za lepší estetický dojem platíme nutností otevírat dvířka při jakékoliv manipulaci s pračkou.
 

Pračky s horním plněním

Jinak se nazývají také toploadery. Dříve u nás převažovali, protože díky menší šířce se snadno vešly do malých panelákových koupelen.

Osa bubnu je orientována na šířku pračky. Jsou opatřeny zvedacím víkem, pod nímž se nachází zásobník na prací prostředky. Ovládací prvky mívají v mírně naklopené části panelu za víkem. Ovládací panel musí být vodotěsný, protože na něj odkapává voda z mokrého prádla při vyjímání z bubnu.

Pračky s vrchním plnění nejsou vhodné pro vestavbu do linky ani jako podstavné. Jejich výhodou však je, že se kdykoliv v průběhu pracího cyklu dá prádlo přidávat a vyjímat bez vypouštění vody.

Některé modely mají i při zavření dobře přístupný zešikmený ovládací panel na čelní straně skříně a používají stejně inteligentní elektroniku i všechna vylepšení v jakých je předběhly pračky s předním plněním. Nijak za nimi nezaostávají výkonem, kapacitou a nízkou spotřebou vody a energie ani počtem programů.
 

 

Nejoblíbenější pračky jste vybrali vy

Vybírat můžete z mnoha praček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

  • Beko WMB 71242 PT LA

    Beko WMB 71242 PT LA
    7 790 Kč
    Dostupnost na dotaz

    19 hodnocení Předem plněná pračka Beko s BabyProtect programem, funkcí pro odstranění zvířecí srsti, Hi-Tech topením a e...

  • Amica AWSN 10 LCD

    Amica AWSN 10 LCD
    6 855 Kč
    Dostupnost na dotaz

    12 hodnocení Předem plněná automatická pračka Amica s displejem. Buben pojme 5 kg prádla, max. 1.000 otáček/min. Spotřeb...

  • Whirlpool AWE 55611

    Whirlpool AWE 55611
    8 723 Kč
    Dostupnost na dotaz

    2 hodnocení Vrchem plněná pračka Whirlpool s odložený startem, 6. smyslem a antibakteriálním programem. Energetická tří...

Kategorie článku