461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Vysavače bezsáčkové – cyklonové

aktualizováno: 23. 3. 2024

Co uděláte, když vám dojdou sáčky do vysavače? Nebudete vysávat? Z bezsáčkovým vysavačem vás tohle trápit nebude.

Tento článek je již staršího data. Doporučujeme podívat se na nový článek "Jak vybrat vysavač", kde naleznete nejaktuálnější informace. Pokračujte zde →

Co v článku najdete?

1. Jak to funguje?

2. Proč si pořídit bezsáčkový vysavač

3. Na co si dát při nákupu pozor

4. Nejoblíbenější bezsáčkové vysavače
 

Jak to funguje?

Principem bezsáčkových vysavačů je tedy cyklónový efekt. Vysáté částečky nečistot jsou v separační nádobě postupně odstředivou silou urychlovány za hranici rychlosti zvuku. Při této rychlosti se dokáží z rotujícího proudu vzduchu odstředit i velmi lehké částečky nečistot. Vzduch je potom před a za motorovou turbínou „dočišťován“ např. HEPA filtrem, který je většinou permanentní a snadno omyvatelný vodou.

Jednoduše: vysátý nepořádek bude zachycen ne do sáčku, ale do nádoby, kterou stačí pouze vysypat do popelnice.
 

Proč si pořídit bezsáčkový vysavač

Žádné sáčky

Kvalitní cyklonové bezsáčkové vysavače již nepotřebují ke svému provozu výměnu žádných provozních částí jako jsou například filtry. Stačí jen občas vyprázdnit naplněnou cyklickou nádobu, která je zpravidla hygienicky uzavíratelná s praktickým jednodotykovým otvíráním (OneTouch) a přibližně jednou za půl roku proudem vody omýt HEPA filtry.

Maximální účinnost

Dokonalá HEPA filtrace blížící se ke 100% účinnosti je ideální pro použití třeba v domácnosti s alergiky.

Stabilní výkon

Výhodou je také neklesající, tedy konstantní sací výkon. Na rozdíl od klasických vysavačů s filtračním sáčkem zde nedochází k dramatickému propadu sacího výkonu v závislosti na plnosti prachové nádoby.
 

Na co si dát při nákupu pozor

1. Pozor na podezřele levné vysavače

Byť mají mnohdy neodolatelnou cenu, s jejich údržbou si většinou přiděláte spoustu starostí spojených s dalšími náklady. S cyklonem mají společný pouze název. Mají malou kapacitu a poměrně nízkou filtrační účinnost, díky nedokonalému cyklonu se filtry neúměrně zanášejí, což představuje zbytečně časté čištění (někdy i v průběhu vysávání). Jejich životnost je také značně omezena použitými nekvalitními materiály – plasty se časem deformují a přestávají těsnit.

2. Důležité parametry a výbava vysavače

Jen skutečně kvalitní filtrační systém zabezpečí, aby se prach nevracel zpět do ovzduší uklízené místnosti. Filtraci by měl mít vysavač HEPA (HEPA 12 nebo 13), a to omyvatelnou.

Důležitější než samotný příkon vysavače je jeho sací výkon. Měl by být alespoň 300 W, aby byl schopný vysát i větší nečistoty „na první pokus“.

Vysávání určitě zpříjemní elektronické ovládání sacího výkonu na rukojeti.

Aby se sací trubice při vysávání neprohýbaly, musí být ocelové – nerezové, nejlépe teleskopické pro přizpůsobení jejich délky.

Pro vysávání větších kobercových ploch jistě přivítáte v základní výbavě turbohubici, která nejen že zdokonalí účinnost vysávání, ale také podstatně zkrátí jeho dobu.

Nejčastěji používané příslušenství:

  • Mezi vítané pomocníky určitě patří již zmiňovaná turbohubice – nasazuje se na konec sací trubice (výměnou za podlahovou hubici) a samotný pohon rotačních kartáčků jednoduše obstarává proud nasávaného vzduchu.
  • Další příslušenství zpravidla zahrnuje štěrbinovou hubici pro úzká a nepřístupná místa, polštářovou hubici a prachový kartáč na nábytek. Vhledem k mohutné expanzi plovoucích podlah bývá i ve zvláštní výbavě speciální hubice právě na tyto typy podlah.

3. Důležitost značky

Víc než na značky vysavačů se zaměřte na konkrétní výrobky, jejich kvalitu a funkčnost. Známé jméno může znamenat pouze neadekvátní navýšení ceny bezsáčkového vysavače, nikoliv jeho kvality.
 

 

Nejoblíbenější bezsáčkové vysavače

V nabídce máme hodně vysavačů, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Stupně vítězů

  • Sencor SVC 1011BL-EUE2

    Sencor SVC 1011BL-EUE2
    2 839 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Bezsáčkový vysavač Sencor s omyvatelným HEPA filtrem, vysoce účinným motorem a elektronickou regulací sacíh...

    • hepa filtrace
  • Electrolux ZSPC Silent

    Electrolux ZSPC Silent
    6 229 Kč
    jen 1 ks za tuto cenu
    u vás doma 4. 4.

    12 hodnocení Bezsáčkový vysavač Electrolux s omyvatelným filtrem, hubicí na tvrdé podlahy a kapacitou nádoby na prach 1,...

    • doprava zdarma
    • poslední 1 ks za tuto cenu
  • Samsung VC 15QSNMARD

    Samsung VC 15QSNMARD
    2 690 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Bezsáčkový vysavač Samsung s výkonem 340 W, HEPA filtrací a ukazatelem naplnění nádoby.

    • hepa filtrace

Kategorie článku