Spořílek.cz v rámci poskytování služeb využívá cookies. Použitím stránek s tím souhlasíte. Zakázat je můžete v nastavení prohlížeče, budete pak ale omezeni v některých funkcích. Více informací.

461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00

Jak vybrat espresso

28. 10. 2014 Katka Vodová

Jak vybrat kávovarMáte rádi pohodlí? Kupte si automatické espresso. K přípravě kávy stačí zmáčknout jedno tlačítko. Pákový či kapslový pressovač potřebuje k obsluze trochu vaší pomoci. Chcete-li opravdu dobrou kávičku, vybírejte espresso s vysokým tlakem a příkonem.

 

Tento článek je již staršího data. Doporučujeme podívat se na nový článek "Jak vybrat vysavač", kde naleznete nejaktuálnější informace. Pokračujte zde →

 

Jaké espresso potřebujete?

  • Automatické espresso – stisknutím jednoho tlačítka připravíte espresso, latté či cappuccino. Pressovač je zpravidla vybaven mlýnkem na kávu a zásobníkem na odpad. Obsluha je proto jednoduchá a o nic se nemusíte starat.
  • Pákové espresso – páku v podobě misky napěchujete kávou, vložíte do přístroje a ten se už o zbytek postará. Pracuje podobně jako automatické espresso, ale za nižší pořizovací cenu.
  • Espresso na kapsle – espresso, do kterého vložíte kapsli s tekutou náplní a káva je na světě. Předností je nespočet příchutí kapslí – vedle kávy si můžete připravit například čokoládu či oříškové cappucino.
  • Nespresso – kříženec mezi espressem na kapsle a tím pákovým. Také se do něho vkládají kapsle, ale ne s tekutou náplní, ale s namletou kávou. Pracuje podobně jako pákový pressovač, ale nemusíte nic plnit. Pouze vložíte kapsli.

Spořílek radí: Domácím účelům vyhovuje pákové espresso, nebo espresso na kapsle. Tedy pokud máte čas a nevadí vám trochu u toho asistovat. Naopak do kanceláře doporučujeme plně automatické – stisknete jediný knoflík a hrnek už se plní lahodnou kávou.

 

Čím espresso naplnit

Pressovač se plní kávou nebo kapslí:

  • Káva – kávou plníme pákové a automatické pressovače. Plně automatická espressa disponují mlýnkem – stačí do nich tedy nasypat zrnkovou kávu.
  • Kávové kapsle – tekutou kapsli vložíte do pressovače, ta je automaticky proražena a prolita vařící vodou.
  • Kapsle do nespressa – porcovaná káva ve formě polštářku, ten se vloží do přístroje a voda je skrze polštářek protlačena.

Spořílek radí: Kávové kapsle mají dlouho trvanlivost, nedělejte si starost s rychlým spotřebováním. Káva je naopak nejlepší čerstvá, proto kupujte tu zrnkovou. Pokud ji váš pressovač neumí namlít sám, namelte ji v mlýnku.

 

Kolik tlaku espresso potřebuje?

Espresso potřebuje dostatečný tlak k tomu, aby mohla být voda protlačena kávou, nebo kapslí.

Espresso s vysokým tlakem čerpadla vám vytvoří bohatou krémovou pěnu. Bez tlaku by vám vznikla pouze obdoba turecké kávy. Tlak espress se pohybuje od 9 – 19 bar.

Spořílek radí: Snad všechna espressa dnes disponují tlakem 15 bar, pokud má některé méně, doporučujeme vybrat jiné.

 

Kdy můžu přístroj použít?

Parametr příkon v praxi udává, za jak dlouho bude pressovač nažhaven a připraven k použítí.

Čím vyšší příkon, tím rychleji si budete moci espresso vychutnat. U pressovače s příkonem 1500 W můžete vykouzlit espresso za 5 minut po zapnutí.

Spořílek radí: Nechte pressovač alespoň 10 minut žhavit, káva poté bude chutnější s bohatou pěnou. Mezitím se vám také nahřejí šálky. Při častém používání, například v práci, nemusíte espresso ani vypínat.

 

Výbava a funkce

  • Parní tryska – slouží k výrobě mléčné pěny, která je nezbytná pro milovníky cappuccina a latte kávy. Do hrnečku s mlékem ponoříte trysku a ta mléko našlehá, lepší automatická espressa to dělají sama.
  • Zásobník na vodu – espresso je vybaveno tankem na vodu, abyste ji při každém šálku nemuseli dolévat. Objem by měl být alespoň 1 l.
  • Nahřívání šálků – zpravidla na vrchu pressovače je umístěna kovová plocha, která se při zapnutí rozpálí a postavené hrnečky se od ní nahřejí. Nahřátý šálek udrží bohatou pěnu a káva nestydne.
  • Odvápňování – lepší přístroje se umí samy odvápnit od vodních usazenin. Pokud pressovač touto funkcí nedisponuje, alternativou je proplach speciálních roztokem.
  • Samočištění – kvalitní pressovač se umí i sám vyčistit od zbytků kávy díky speciálnímu programu pro průplach.
 

Nejoblíbenější espressa jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha espress, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte. Tyto 3 díky vašemu hodnocení zvítězily.

 

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.