Spořílek.cz v rámci poskytování služeb využívá cookies. Použitím stránek s tím souhlasíte. Zakázat je můžete v nastavení prohlížeče, budete pak ale omezeni v některých funkcích.

461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00

Banner

Jak vybrat sporák

28. 10. 2014 Jan Vašek

Jak vybrat sporákPlynové sporáky jsou rychle rozpálené, sklokeramické a indukční se zase skvěle čistí a obsluhují. Pokud chcete komfort, hledejte troubu s grilem a horkým vzduchem. Máte-li málo místa, berte šířku 50 cm místo klasických 60 cm.

 

Způsob ohřevu

Sporáky dělíme především dle zdroje ohřevu – elektřina, plyn a jejich kombinace:

  • Elektrické sporáky – varná deska a trouba jsou napájeny elektrickou energií. Téměř každý sporák se připojuje na 380 V. Jsou ale vyráběny i ty, které stačí zapojit do 220V zásuvky. Deska může být sklokeramická, indukční, nebo s litinovými plotýnkami.
  • Plynové sporáky – zdrojem ohřevu varné desky a trouby je plyn. Výhodou je rychlý ohřev a minimální zbytkové teplo.
  • Kombinované sporáky – varná deska je plynová a trouba je napájena elektřinou. Sporák v sobě kloubí dobře regulovatelné hořáky a komfortní elektrickou troubu. Některé modely jsou vybaveny tryskami na propan-butan. Tyto jsou ideální na chatu, kde není přívod plynu a stačí připojit plynovou bombu.

Spořílek radí: Nejlépe se vaří na plynu – hrnce jsou ihned rozpálené a teplota je dobře regulovatelná. Buchtu či řezy naopak upečete nejlépe v elektrické troubě, kde si nastavíte přesnou teplotu a vhodný program.

 

Elektrická versus plynová varná deska

Varné desky mohou být napájeny elektrickou energií nebo plynem:

Elektrické varné desky

  • Sklokeramické desky – pod skleněnou deskou je umístěna spirála, která nádobí ohřívá. Některé sporáky disponují víceokruhovou zónou, ta se může zvětšit či zmenšit podle velikosti nádobí. Speciální HiLight zóna se rozpálí během několik sekund. Díky rovné ploše se deska snadno čistí, třeba obyčejnou žiletkou.
  • Indukční desky – nádobí se ohřívá na principu fyzikálního jevu indukce. Teplo vzniká pouze v místě dotyku hrnce a desky. Tím jsou minimalizovány energetické ztráty a zvyšuje se účinnost ohřevu. Ne každý hrnec ale indukci podporuje. Jelikož se vykypěná pěna z hrnce nemůže připálit, údržba je snadná a rychlá.
  • Litinové desky – plotýnky ze slitiny jsou vsazeny do plechového podkladu. Předností je vyšší odolnost plotýnek.

Plynové varné desky

Hořáky s otevřeným plamenem jsou ihned připraveny k použití. Lepší sporáky disponují zabudovaným zapalováním, tím odpadá škrtání sirkami. Šikovná je deska s bezpečnostní pojistkou, která vypne přívod plynu v případě, že plamen zhasne.

Spořílek radí: Na každé desce ohřejete vodu či uvaříte polévku. Vybírejte dle vašich možností – pokud nemáte indukční nádobí, pořiďte si sporák se sklokeramickou deskou. Nemáte-li doma 380V přípojku, kupte si sporák plynový.

 

Elektrická versus plynová trouba

  • Elektrická trouba – je napájena elektřinou a naleznete ji v celoelektrickém, nebo kombinovaném sporáku. Výhodou je přesná regulace teploty a výběr z přednastavených programů.
  • Plynová trouba – ohřev vzduchu zajišťuje plynový hořák umístěný ve spodní části trouby. Pořizovací cena je nižší, ale regulace není natolik přesná jako u elektrických trub.

Spořílek radí: Lépe vám upeče elektrická trouba, protože umožňuje přesnější regulaci teploty. U plynové nemáte výběr z programů a musíte odhadnout, kolik je v ní stupňů.

 

Funkce elektrických trub

Zatímco plynová trouba vám nabídne pouze jeden typ ohřevu, elektrická je mnohem vychytanější:

  • Spodní ohřev  – základní těleso určené pro dopékání zespodu.
  • Horní ohřev – základní těleso pro křupavou kůrku a pečení zeshora.
  • Spodní + horní ohřev – tzv. tradiční pečení, kdy se o hlavní ohřev stará spodní těleso, a to horní pracuje na křupavé krustě.
  • Gril – speciální spirála v horní části trouby, ideální pro vytvoření křupavé kůrčičky jako ze zahradního grilu. Lepší trouby jsou vybaveny otočným rožněm. Na něj napíchnete kuře, to se bude otáčet a dozlatova ugriluje. Pokud s grilem pustíte ventilátor, vznikne cirkulační grilování pro rovnoměrné prohřátí.
  • Ventilátor – trouba můžete disponovat buď chladícím ventilátorem, který se aktivuje po ukončení pečení pro rychlé zchladnutí trouby. Nebo ventilátorem pro rovnoměrnou distribuci vzduchu v troubě, resp. pro rovnoměrné propíkání ze všech stran.
  • Kruhové zadní těleso – speciální těleso v zadní části trouby, které v kombinaci s ventilátorem vytvoří horký vzduch. Můžete tak najednou péci na více úrovních, protože v celém prostoru je stejná teplota. Ideální pro pečení například několika plechů cukroví najednou.

Spořílek radí: Dejte si pozor při výběru sporáku s funkcí horkého vzduchu. Ten pravý horký vzduch vytvoří pouze kruhové těleso a ventilátor. Tzv. nepravý horký vzduch je pouze obyčejné horní nebo spodní těleso v kombinaci s ventilací. S nimi nikdy nedosáhnete takových výsledků jako u kruhového tělesa.

 

Výbava a funkce

Každý sporák vám nabídne něco jiného. Zde jsou některé vychytávky:

  • Displej – vedle zobrazení času slouží k tomu, abyste mohli nastavit ukončení pečícího programu a nemuseli hlídat hodiny.
  • Teplotní sonda – některé sporáky jsou vybaveny speciální jehlou, kterou zapíchnete do masa a nastavíte požadovanou teplotu, kterou by maso uvnitř mělo mít. Předejdete tomu, že oběd bude uvnitř nedodělaný.
  • Duální zóna – zóna varné desky má více okruhů, které si můžete aktivovat dle velikosti hrnců, některé modely disponují i oválnou zónou pro umístění širokého pekáče.
  • Krycí víko – sporák může být vybaven krycím poklopem, který se po vaření nechá sklopit a ze sporáku se tak stane odkládací prostor či pracovní deska.
  • Teleskopické výsuvy – plech není v troubě umístěn v klasických drážkách, ale je položen na výsuvných kolejničkách. Můžete tak potřít buchty máslem, aniž byste museli plech držet v ruce.
  • Samočištění – speciální program trouby, který ji sám vyčistí. Jedná se o kombinaci vysoké teploty a dobře čistitelného povrchu trouby. Po čištění pouze vymetete nečistoty na dně a nemusíte nic škrábat.
  • Detekce velikosti hrnců – indukční deska sama rozpozná, jak velký hrnec je na ní umístěn a ohřev směřuje pouze na dno hrnce. Nedochází tak k energetickým ztrátám.
  • Integrované zapalování  – u plynové varné desky je škrtadlo umístěno přímo v hořáku. Nemusíte tak hledat sirky a plamen se zapálí ihned po otočení knoflíku.
 

Nejoblíbenější sporáky jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha sporáků, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

    • doprava zdarma

    Mora KS 653MI

    7 690 Kč
    3 ks skladem
    u vás doma 6. 12.

    Kombinovaný sporák Mora se skleněným poklopem a multifunkční troubou. Integrované zapalování a pojistky hořáků.

    • ČERTOVSKY DOBRÁ CENA
    • doprava zdarma

    Amica 510CE1.30P(W)

    5 990 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 6. 12.

    2 recenze Sklokeramický sporák Amica s grilem. Energetická třída A, lehce čistitelný smalt v troubě a 4 pečící funkce.

    • doprava zdarma
    • poslední 2 ks za tuto cenu

    Beko CSM 67300 GX

    10 990 Kč
    2 ks za tuto cenu
    u vás doma 6. 12.

    21 recenzí Sklokeramický sporák s minutkou, mechanickým ovládáním a vnitřním osvětlením. Energetická třída A, objem 65 litrů a 8 pečících programů.

 

Chcete si s námi povídat? Zapojte se do diskuze

Jan Vašek

Autor: Jan Vašek
honza@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Pro náš Magazín píši už nějaký ten pátek. Za tu dobu jste měli možnost číst desítky mých článků. V nich se zaměřuji především na hi-tech novinky, ale rád zabrousím i do ryze domácích spotřebičů. Nejvíce se vyžívám, když nám výrobce zapůjčí testovací kousek, to je moje.