461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

jarní výprodej jarní výprodej

Česká legenda Remoska: historie, použití i recepty

aktualizováno: 27. 3. 2024 Katka Vodová

Máte rádi osvědčené produktu s dlouhou tradicí, navíc vyráběné u nás v Čechách? Pokud ano, Remoska se vám bude líbit. Je to ryze česká multifunkční mísa, která zaujme svou historií, jednoduchostí použití a hlavně výbornou chutí připravených pokrmů.

 

Historie české pečící mísy Remoska

První Remoska vznikla počátkem 50. let minulého století v malé dílně pana Oldřicha Homuta. Od roku 1957, kdy se začala sériově vyrábět v Kostelci nad Černými Lesy, do roku 1991 se jí vyrobilo neuvěřitelných 2,7 milionů kusů. Díky své univerzálnosti byla v českých domácnostech velmi oblíbená. 

Historie RemoskyV roce 1994 byla její výroba obnovena a postupně se opět začala dostávat do povědomí. Aby Remoska byla atraktivnější, došlo ke změně vzhledu, k používání modernějších materiálů a především k přesunutí výroby veškerých dílů do ČR. V roce 2001 se Remoska dostala i do Velké Británie, kde je stejně populární jako u nás.

 

Používat Remosku zvládne každý

Remoska nemá žádnou regulaci teplot ani programy, její ovládání je tak velmi snadné. Jediné tlačítko, které má, je to na zapnutí a vypnutí. Pro přípravu jakéhokoliv pokrmu stačí vědět, jak dlouho se má péci.

Remoska se skládá ze tří částí - odnímatelného víka s topnou spirálou, které rovnoměrně přenáší teplo do celého prostoru, dále mísy s uchy a stojánku z tepelně odolného plastu. Ve víku jsou ventilky, kterými uniká přebytečná pára. Má také držadlo a opěrku, díky čemuž ho v klidu můžete položit na pracovní plochu topnou částí vzhůru

Mísu lze mýt v myčce i ručně, což je díky teflonové úpravě také snadné. Nepoužívejte k tomu čisticí prášky, které by povrch mohly poškodit, ale pouze saponát. Víko do myčky nikdy přijít nemůže. Pro jeho očištění použijte jemnou navlhčenou houbičku se saponátem, a nezapomeňte na to, že ho nesmíte ani ponořovat. Stačí ho jednoduše otřít a osušit. 

 

Proč při vaření použít Remosku?

  1. Remoska má 5x nižší spotřebu elektrické energie než běžná trouba. Díky tomu při jejím používání šetříte svou kapsu.
  2. Můžete s ní vařit kdekoliv, doma, na koleji, na chatě nebo třeba v karavanu. Stačí vám pouze zdroj energie. 
  3. Je multifunkční. S Remoskou lze péci, zapékat, ohřívat, smažit, grilovat, dusit i rozmrazovat a rozpékat.
  4. Jídla, která v Remosce připravíte, jsou díky použitým technologiím šťavnatá, vláčná a uchovávají si svou vůni.
  5. Povrchová vrstva Remosky je tvořena kvalitním nepřilnavým teflonem, díky čemuž nic nepřipálíte ani při použití malého množství tuku.
  6. V Remosce připravíte vše možné, od různých druhů mas, přes zeleninu, pizzu, bramboráky až po moučníky z piškotového i kynutého těsta.
  7. Jedná se o tradiční český výrobek, který je oblíbený už mnoho desetiletí.

 

 

3 tipy na rychlou večeři připravenou v Remosce

Zapečené kuře na smetaně s rajčaty a sýrem 

Jaké suroviny budou potřeba pro přípravu této večeře pro 4 osoby?

  • Pečené kuře v Remosce4 vykostěná kuřecí prsa
  • 150 ml smetany
  • 2 rajčata
  • 150 g sýra, ideálně balkánského, feta nebo mozarelly
  • čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Jak postupovat, aby byl výsledek vašeho snažení perfektní?

Jako první si zapněte Remosku, aby se nahřívalo víko a mísu zlehka vymažte olejem. Naklepané maso po osolení a opepření vložte do Remosky a vrchní část potřete pestem, případně na něj položte lístky bazalky. Další vrstvu budou tvořit rajčata, která si nakrájejte na silnější plátky. Nyní vše zalijte smetanou, Remosku uzavřete a pečte 20 minut. Po této době na rajčata přidejte sýr, pokapejte olivovým olejem a zavřené ještě 10 minut dopékejte. Podávejte s oblíbenou přílohou, doporučit můžeme italské noky, rýži i vařené brambory. 

 

 

Gratinované francouzské brambory

4 porce tohoto lákavého pokrmy si žádají:

  • Gratinované francouzské brambory1 kg oloupaných brambor nakrájených na tenčí plátky
  • 500 g nastrouhaného ementálu
  • 400 ml smetany
  • 1 vejce
  • sůl, pepř a muškátový oříšek
  • trochu másla
  • 1 stroužek česneku

Příprava je velmi snadná, stačí pár kroků a můžete podávat:

Remosku vytřete máslem a utřeným stroužkem česneku. Pak do ní nalijte smetanu, do které nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Smetanu opepřete a pořádně osolte. Přidejte vejce, nastrouhaný sýr a celé to smíchejte dohromady. Teď jsou na řadě brambory, které do vzniklé směsi také přidejte a pořádně promíchejte, dokud nedojde k propojení všech surovin. Remosku zavřete, a pečte zhruba 40-50 minut. Na talíři servírujte posypané čerstvými bylinkami, v ideálním případě pažitkou.

 

 

Rozmarýnový pstruh se slaninou

Na 4 porce si připravte tyto ingredience:

  • Rozmarýnový pstruh se slaninou4 čerstvé pstruhy (omyté a osušené)
  • 8 plátků slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 citrón
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • rozmarýn

Držte se tohoto postupu a úspěch máte zaručen:

Jako první Remosku zlehka vytřete máslem. Každého pstruha z obou stran osolte, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. Dovnitř pak dejte jeden prolisovaný stroužek česneku a rozmarýn. Pstruhy obalte ve slanině, na každého použijte dva plátky, a dejte do Remosky. Vše ještě pokapejte olivovým olejem, přiklopte víkem a nechte péct zhruba 20 - 30 minut, dokud pstruzi nebudou mít zlatavou barvu. Jako přílohu použijte vařené brambory.

 

Remoska ve vaší výbavě chybí?

Nevadí, mile rádi vám s tím pomůžeme. Stačí si vybrat.

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku