461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Jak vybrat automatické espresso

aktualizováno: 19. 3. 2024 Iveta Brožková

Jak vybrat automatické espressoDobrá káva je pro někoho rituál, pro jiného nezbytný nakopávač, další považuje chvíle při pití tohoto magického nápoje za ten nejlepší relax. S kávou máte vždy chvilku pro sebe. Zlepšení pozornosti a bdělosti už je jen třešnička na dortu, která přichází spolu s delikátní chutí.

 

Jedno je jisté, aby požitek byl co největší, je nutné mít dobře zvolený přístroj, který všechny benefity kávy ještě více podtrhne. 

 

V jakém případě dát přednost automatickému espressu?

Máte rádi pohodlí

Automatické espresso a pohodlíPokud nechcete s přípravou kávy strávit mnoho času, automatika pro vás bude jasná volba. Kávu připravíte snadno a rychle, pouhým stisknutím tlačítka. Všechny důležité části přípravy proběhnou pak samostatně - jak mletí, tak spařování, tak odstranění kávového odpadu do odpadní nádoby.

Automatické espresso vám tedy nabídne mnohem snazší a komfortnější způsob přípravy než pákové espresso, kde si kávu musíte sami umlít, napěchovat, dát spařit a také se musíte postarat o odpad, který padá do odpadní nádobky. Ta je u automatického espressa plná zhruba po 10 - 15 připravených kávách.

 

 

Máte rádi kvalitní suroviny

Zrnková káva do espressaU zrnkové kávy, která se do automatických espress používá, máte mnohem větší výběr než u káv mletých a instantních. Můžete si proto vybrat kávu opravdu kvalitní, a to ze stovek, možná tisíců druhů kávy, které jsou na trhu dnes dostupné. Kávu z Ameriky, Afriky nebo Asie.

Vybrat si můžete slabší kyselejší arabiku, nebo silnější hořčejší robustu, nebo jejich směsi. Takový výběr vám mletá ani instantní káva nenabízí.

 

Myslíte ekonomicky a ekologicky

Ekologický kávovarAno, automatická espressa jsou ekonomická i ekologická, především v porovnání s kapslovými kávovary. Jedna káva z automatického espressa vás vyjde na 1 - 7 Kč, zatímco jedna káva z kapslového kávovaru stojí v průměru od 8 do 16 Kč. Spočítat, co se vám vyplatí víc, zvládnete určitě sami, nehledě na to, že u zrnkové kávy si za pár korun dáte tu nejlepší kvalitu, zatímco kapsle za 15 Kč bude obyčejná a průměrná.

Ekologická zátěž kávy z kapslí je také zřejmá. Na rozdíl od automatického espressa, který produkuje odpad pouze ve formě zbytku kávy, kávovary na kapsle s každou udělanou kávou zatíží naší zemi o onu plastovou nebo hliníkovou kapsli.

 

PS: Abychom byli objektivní, musíme zmínit také nevýhody automatického espressa. Za nejvýraznější je považován rozměr, který není nejmenší, a do opravdu malých kuchyní se těžko vejde. I u automatického espressa je jednou za čas při údržbě nutná vaše aktivita. Většina věcí probíhá automaticky, ale i tak ho jednou za čas musíte rozebrat, umýt a znovu složit.

 

 

Na co se při výběru automatického espressa zaměřit?

Bez správného tlaku to nepůjde

Espresso s dobrým tlakemPokud má být aroma a chuť z namletých kávových zrn přenesena do výsledného nápoje, je potřeba vodu protlačit pod dostatečným tlakem

Profíci používají přístroje, které mají tlak 9 bar. U přístrojů do domácnosti je to trochu jiné. Tam je potřeba kávovar s tlakem alespoň 15 bar, protože se nejedná o konstantní tlak. Při přípravě espressa tvoří tlak křivku od 0 k 15 a pak zase od 15 k 0, a na tlak 9 bar se dostaneme v průměru.

V naší nabídce najdete automatická espressa s tlakem od 15 do 19 bar, takže všechny disponují dostatečným tlakem pro výrobu dobrého espressa v domácích podmínkách.

 

 

Na mlýnku a vnitřku automatického espressa záleží

Espresso kávovar mlýnekAutomatická espressa v naprosté většině případů obsahují mlýnek zrnkové kávy. Platí pravidlo špatný mlýnek = špatná káva. Některá automatická espressa dokonce mají funkci nastavení hrubosti mletí. Hrubost namleté kávy ovlivňuje chuť a intenzitu kávy. Pokud kávu namelete velmi jemně, voda bude protékat déle a výsledná káva bude mít plnější chuť. Jemnou chuť kávy naopak získáte při nastavení hrubějšího mletí, voda totiž proteče namletou kávou rychleji.

Vnitřní mechanismus automatického espressa kromě mlýnku obsahuje další části, díky kterým se káva po umletí upěchuje, spaří a vzniklý odpad putuje do odpadní nádoby. Celý tento proces probíhá automaticky, což je jedna z největších výhod automatického espressa. Na vás je pouze doplnit zrnkovou kávu a jednou za čas, po naplnění, vysypat odpadní nádobu. 

 

Automatická espressa připraví i kávové speciality

Je to tak, ty lepší to dokonce zvládnou automaticky. Hledejte funkci automatická výroba cappuccina a také automatická výroba latte, kde vybrané modely disponují i zásobárnou na mléko, takže je všechno ještě snazší. 

K přípravě těchto nápojů vám postačí i parní tryska, pomocí které si mléko sami našleháte, a pak už bude vytvořit jakýkoliv lahodný nápoj hračka. Nezapomínejte na to, že po každém použití je potřeba trysky a další části, kterým mléko protéká, propláchnout vodou.

Pokud patří kávové nápoje s mlékem k vašim oblíbeným, vybírejte automatické espresso, se kterým jejich přípravu zvládnete levou zadní.

Mnohá automatická espressa disponují funkcí horká voda. Pokud si občas dáte rádi i čaj, určitě to využijete. Nemusíte zapínat konvici a horkou vodu máte hned. 

 

 

Co vše by mělo dobré automatické espresso umět

Moderní přístroje nabízejí vždy něco navíc, pro ještě lepší komfort přípravy. Zmínit lze určitě možnost nastavit sílu kávy, kde si zvolíte, zda chcete kávu silnou, a nebo jemnější. Zjistěte si také, zda má espresso výškově nastavitelnou výpusť kávy, abyste toto mohli upravovat v závislosti na výšce skleničky nebo hrníčku. 

Volitelná může být i velikost kávy, automatické espresso vám připraví jak klasické malé espresso, tak třeba i lungo, ve kterém je více vody. Většina přístrojů umí udělat dvě kávy najednou, což oceníte především, pokud si kávu nejčastěji dáváte s někým.

Prověřte, zda má automatické espresso nahřívání šálků. To pravé espresso totiž uděláte jedině do nahřátého šálku. V něm káva nestydne tak rychle a velmi pozitivní efekt mají nahřáté hrnky na pěnu. Ta ve správně nahřátém hrnku vydrží mnohem déle, je celkově bohatší a opravdu krémová. Takovou pěnu ve studeném hrnku nikdy mít nebudete.

Důležité jsou dále funkce týkající se čištění přístroje

Kvalitní přístroj by měl mít automatický proplach, díky kterému bude výsledná káva stále chutná. Další funkce, na kterou se zaměřit, je odvápňování. Přístroj vás upozorní, kdy je načase odvápnění provést. To probíhá tak, že do přístroje nalijete speciální roztok nebo vhodíte tabletu. Přístroj si odvápňovací prostředek zpracuje a pak se sám vyčistí. 

 

 

Poslední tipy pro výběr automatického espressa

Cena přístroje není vše, ověřte si spíše, co všechno umí a před nákupem si také promyslete, jaké všechny kávové nápoje s ním chcete připravovat.

Při výběru automatického espressa se nedoporučuje soustředit pouze na design. Zaměřte se hlavně na materiály, ze kterých je přístroj vyroben. Krásné, ale nefunkční espresso vám totiž bude k ničemu. 

S designem úzce souvisí displej. Pokud chcete přístroj ovládat jednoduše, vyplatí se investovat do modelu s displejem, na kterém budete ovládat nejen přípravu nápojů, ale uvidíte tam i informace spojené s provozem, jako že je potřeba doplnit voda, káva nebo vysypat odpadní nádobka. Kávovary s displejem často nabízejí jednu povedenou funkci “oblíbený nápoj”. Prostě si svou oblíbenou variantu kávy uložíte, a kávovar vám jí pokaždé připraví tak, jak jí máte rádi. Stačí zmáčknout jeden čudlík. Už nebudete muset pokaždé nastavovat vaše oblíbené množství vody, hrubost mletí a podobně. 

Z vlastní zkušenosti říkám, že pokud budete vybírat pečlivě a s rozumem, vyplatí se vám to. Po nákupu automatického espressa jsem si kávu zamilovala ještě více, rána jsou teď o mnoho příjemnější část dne a s ještě větší radostí vítám návštěvy, kterým můžu pokaždé připravit chutný nápoj

 

 

Na jaká espressa se můžete spolehnout?

Nejlepší automatická espressa jste vybrali vy díky vašemu hodnocení.

 

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.