461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Sencor roboty PAUL

Mějte svůj tlak pod kontrolou

aktualizováno: 20. 3. 2024 Iveta Brožková

Kontrola krevního tlakuVysoký krevní tlak je časovaná bomba a celospolečenský problém, o kterém je třeba mluvit. Proto se 17. květen stal Světovým dnem hypertenze. Přečtěte si, co to vlastně hypertenze je, jaká jsou rizika, komu hypertenze hrozí a jak jí lze předcházet.

 

Co je to hypertenze?

Měřič krevního tlakuHypertenzí, konkrétně arteriální hypertenzí, se označuje vysoký krevní tlak, kdy jsou minimálně dvakrát v ordinaci lékaře pacientovi naměřeny hodnoty ≥ 140/90 mm Hg. V Čechách se hypertenze vyskytuje cca u 40 % dospělých ve věku do 64 let, u osob ve věku 55 až 64 let je to pak dokonce 72 % mužů a 64 % žen. Hypertenze nebolí a mnoho lidí tak o své nemoci dokonce vůbec neví. Příznaky nemoci můžou být bolesti hlavy, bušení srdce nebo nadměrné pocení, ale ne všichni nemocní tyto příznaky pociťují.

 

Jaká jsou rizika a komu hypertenze hrozí?

Obezita vede k vysokému krevnímu tlakuHypertenze je příčinou mnoha onemocnění, především týkajících se srdce a krevního oběhu, které jsou zase příčinou nevratných poškození zdraví nebo dokonce úmrtí. Je proto důležité, aby byla hypertenze diagnostikována co nejdříve a došlo ke správné a včasné léčbě. 

Na rozvoj hypertenze mají vliv jak vnitřní faktory, jako je třeba genetika, tak vnější faktory, kterými je především nezdravý životní styl, konkrétně nadváha či obezita, kouření, stres, nadměrná konzumace alkoholu, nadměrný přísun soli a celkové nezdravé stravování.

 

Jak lze hypertenzi předcházet?

Měřte svůj krevní tlakJako prevence se doporučuje dodržování správné životosprávy - tedy pestrá a vyvážená strava, dále pohyb a s tím spojené udržování normální váhy. Důležité je nekouřit, alkohol konzumovat jen velmi umírněně a vyhýbat se stresovým situacím.

Neméně důležité je hodnoty svého tlaku hlídat a měřit se, abyste vždy měli jistotu, že je váš tlak v pořádku.

 

Myslete na své zdraví a začněte s měřením tlaku hned teď!

Když jde o zdraví, není na co čekat. Udělejte ze Světového dne hypertenze 2016 nový začátek péče o zdraví, pořiďte si tlakoměr a začněte s pravidelným měřením u sebe i u ostatních členů rodiny.

  • Sencor SBD 1680

    Sencor SBD 1680
    399 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Tlakoměr Sencor pro snadné měření systolického a diastolického tlaku, s velkým LCD displejem a automatickým...

  • Sencor SBP 901

    Sencor SBP 901
    899 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Tlakoměr na paži Sencor vyznačující se vysokou přesností měření, uživatelskou přívětivostí a v neposlední ř...

  • Sencor SBP 690

    Sencor SBP 690
    599 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 4. 4.

    9 hodnocení Tlakoměr Sencor s manžetou na paži a LCD displejem. Měří systolický a diastolický tlak a srdeční pulz. Pamě...

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku