461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Plazmové televize – nejčastěji kladené otázky

aktualizováno: 27. 7. 2024

Povíme vám něco o plazmách - jejich životnosti, obrazu i nejlepších modelech.

Tento článek je již staršího data. Doporučujeme podívat se na nového pomocníka Jak vybrat televizi, kde naleznete nejaktuálnější informace. Pokračujte zde →

Naše odpovědi

1. Jak dlouhá je životnost plazmového televizoru?

Odpověď: Životnost plazmového televizoru se liší v závislosti na podmínkách zobrazení (nastavení obrazu a zobrazovaném obsahu) a na prostředí, ve kterém televizor sledujete. Ve všeobecnosti jsou plazmové televizory navržené tak, aby měli dlouhou životnost v rozsahu až 60 000 hodin. Můžete si tak užívat mnoho hodin obrazu s vysokým rozlišením při nízké spotřebě elektrické energie. („Životnost“ vyjadřuje počet hodin, během kterých ztratí polovinu své původní svítivosti )

2. Vysvětlete údaje o spotřebě elektrické energie plazmového televizoru.

Odpověď: Často se udávají dva druhy údajů o spotřebě energie: jmenovitý příkon a roční spotřeba energie. První údaj se často udává ve W (wattech) a druhý v kWh/rok (kilowatthodinách za rok). Jmenovitý příkon je maximální příkon, který televizor spotřebovává, když je zapnutý. Plazmový televizor má největší příkon, když zobrazuje úplně bílý obraz. Roční spotřeba energie je vypočítaná na základě průměrného času sledování televizoru za den běžnou rodinou (4,5 hodin). Je to tedy standardní množství energie, které televizor spotřebuje za rok.

Můžete jednoduše odhadnout, kolik bude stát roční provoz televizoru, když budete počítat se skutečnou cenou elektrické energie. Všimněte si, že jas panelu plazmového televizoru se mění se zobrazovaným obrazem, a tak obrázky, které sledujete, ovlivní množství spotřebované energie. Protože průměrný příkon, který váš televizor ve skutečnosti spotřebuje může být o mnoho menší než je udávaný jmenovitý příkon, odhadněte vaše náklady na provoz na základě údaje o roční spotřebě energie.

3. Jak velké budou v budoucnosti plazmové televizory?

Odpověď: Technologie plazmových zobrazovacích panelů byla přelomovým objevem, který vedl k tenkým televizorům s velkou obrazovkou. Dnes se v Japonsku prodávají panely s velikostí až 165 cm (vertikálně). Výzkum v oblasti zvětšování panelů pokračuje a mnozí očekávají, že se objeví panely s velikostí od 200 cm do 250 cm (vertikálně). Podobný vývoj je v oblasti dostupnosti nových full HD panelů, které jsou schopné zobrazovat High-Definition obraz (s vysokým rozlišením) v jeho nejvyšší kvalitě.

4. Budou plazmové televizory dostupnější?

Odpověď: Protože konstrukce plazmových panelů sama o sobě je dost jednoduchá, je pravděpodobné, že ceny spadnou ještě níže, protože součástky a materiály jsou stále levnější a výrobní proces se stále vyvíjí. Pokud se celosvětová poptávka po plazmových televizorech dramaticky zvýší, jak se očekává, je pravděpodobné, že výsledný rozsah produkce cenu dále sníží. Není daleko den, kdy si lidé v domácnostech na celém světě budou moci vychutnat vzrušení a krásu obrazu plazmových televizorů.

5. Které firmy vyrábějí panely pro plazmové televizory?

Odpověď: Mezi absolutní špičku a lídry ve vývoji a výrobě plazmových televizí patří již řadu let dvě velké jihokorejské firmy (Samsung a LG). V Japonsku jsou ještě tři výrobci (Matsushita Electric Industrial, Fujitsu Hitachi Plasma Display a Pioneer). Ostatní výrobci televizorů kupují panely od těchto pěti firem a prodávají „své“ plazmové televizory pod vlastní značkou.

6. Jaká je optimální vzdálenost pro sledování plazmového televizoru?

Odpověď: Vysílání High-Definition je možné na plazmovém televizoru pohodlně sledovat z velmi malé vzdálenosti, protože vysílání s vysokým rozlišením má více jak dvojnásobek rozkladových řádků oproti běžnému vysílání. Avšak optimální vzdálenost pro sledování televizoru se ve všeobecnosti rovná asi trojnásobku výšky obrazovky. Například výška televizoru s úhlopříčkou 127 cm je asi 60 cm, takže optimální vzdálenost pro sledování televizoru by byla 180 cm od obrazovky.

7. Co je to full HD?

Odpověď: Full HD (plné High-Definition vysoké rozlišení) je obrazovka s dostatečným počtem pixelů (bodů) na zobrazení formátu vysílání 1080i/1080p (1920 horizon­tálních a 1080 vertikálních bodů) bez změny zobrazovacího poměru. 1080i/p je normou pro signál Hi-Definition. Aby byl dosažen plný potenciál Full HD, televizor musí mít také vynikající podání barev, tónování, věrné zobrazení pohybu a velký pozorovací úhel. S pokrokem v oblasti plochých displejů a nárůstem počtu digitálního vysílání Hi Definition budou pro ještě větší divácký zážitek dostupné atraktivnější, vysoce kvalitní televizory s velkou obrazovkou.

8. Jakým druhem televizoru je plazmový televizor?

Odpověď: Plazmový televizor je vynikající zobrazovací zařízení schopné výstupu vysoce kvalitního obrazu z velké, tenké obrazovky. Hlavní rozdíl mezi televizorem typu PDP a CRT (tradiční televizor) je ve způsobu zobrazování. V televizoru typu CRT jediné elektronové dělo postupně přechází celou obrazovku, oproti PDP, která rozsvěcuje každý bod (miniaturní výboje v jednotlivých bodech) nezávisle.

Kvůli tomuto základnímu rozdílu v konstrukci je hloubka skříně CRT televizoru úměrná velikosti jeho obrazovky. Čím je obrazovka větší, tím hlubší musí být skříň. Dalším problém CRT televizorů jsou nezaostřené body a zkreslení v rozích obrazovky kvůli pohybu elektronového děla. Panely PDP mají tu výhodu, že jsou tenké a zobrazují obraz souvisle od středu ke kraji obrazovky bez problémů se zaostřením anebo zkreslením, protože všechny body jsou úplně nezávislé.

9. Obávám se vypálení obrazovky.

Odpověď: Vypálení obrazovky bylo záležitostí první generace PDP. Odolnost dnešních PDP proti vypálení je už ekvivalentní anebo vyšší než jakou mají obrazovky s katodovým dělem díky pokrokům v technologii a vývoji fosforu a jiných materiálů s dlouhou životností. Proto PDP při normálním používání netrpí na vypálení.

 

 

Nejoblíbenější plazmové televize jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha televizí, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 plazmy díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

  • LG 50PB690V

    LG 50PB690V
    14 877 Kč
    Dostupnost na dotaz

    1 hodnocení Dotyková 3D Smart plazma LG se 127cm Full HD displejem, magickým ovladačem, integrovanou WiFi, 600Hz zpraco...

  • LG 50PB560V

    LG 50PB560V
    13 675 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Plazma LG s úhlopříčkou 127 cm, Full HD, 600Hz technologií obrazu, ochranným sklem a DVB-T2 tunerem...

  • LG 50PB660V

    LG 50PB660V
    13 465 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Dotyková LED Smart plazma LG se 127cm Full HD displejem, ochranným sklem , 600Hz zpracováním obrazu a DVB-T...

 

 
Kategorie článku