461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

jarní výprodej jarní výprodej

Předvánoční úklid levou zadní

aktualizováno: 28. 3. 2024 Iveta Brožková

První rada pro vánoční úklid zní: hlavně se zbytečně nestresovat, krásné Vánoce můžete mít, i když nebude každý koutek vašeho bytu svítit čistotou na dálku.

 

Na druhou stranu všem bude příjemněji v uklizeném, útulném bytě. I vánoční výzdoba lépe vynikne v čistém prostředí. Jak se s úklidem poprat v co nejkratší době, s co nejlepšími výsledky? Přiberte úklidové spotřebiče, na které je spoleh.

 

 

Čím úklid začít?

Jako první by měla být na řadě okna. Sundejte z nich záclony a závěsy a dejte je prát. Perte je na maximálně 40 stupňů, hodí se spíše dlouhé programy, proto se nebojte přidat předpírku. Co naopak odeberte jsou otáčky, při vysokých se záclony mohou potrhat.

Než se záclony vyperou, je čas pořádně umýt okna. Nejdříve je nutné zbavit rám i skla velkých nečistot, zvládnout to jde i s jarovou vodou. Další na řadě je vyleštění. Je nutné říci, že tento postup už je v dnešní době trochu zastaralý. Existují totiž moderní pomocníci, kteří vše zvládnout rychleji a hlavně efektněji. Jedná se o parní čističe. Ty čistí pomocí páry, která rozpouští i starou a odolnou špínu a vyčistí okna opravdu důkladně. Vysoká teplota navíc zabije všechny mikroorganismy

Pokud chcete mít záclony rovné i bez žehlení, ihned po dokončení pracího programu je pověste. Vlivem gravitace se vyrovnají a uschnou do rovna. Navíc krásně provoní celý byt.

 

Po oknech se vrhněte na boj s prachem

Při převlékání povlečení se hodně víří prach, udělejte to proto ještě před stíráním prachu a vysáváním. Pokud venku neprší nebo nechumelí, dejte peřiny a polštáře na pár hodin vyvětrat ven na vzduch. Veškeré dekorace, které už mají nejlepší léta za sebou nebo neladí k ostatnímu vybavení, nelítostně schovejte do krabice a dejte na půdu. Ostatní dekorace, které si chcete nechat, je nutné očistit

Abyste si ulehčili práci, co nejvíce věcí dejte mýt do myčky. Samozřejmě u každé věci zvažte, zda mytí v myčce vydrží, nebo ne. Takové hrnky jsou do myčky jako dělané, ale starožitné kousky zdobené zlatou barvou nebo dřevěné dekorace do myčky nepatří. Povrch všech skříněk a poliček je také nutné zbavit prachu. Na to lze využít opět parní čistič, nebo klasicky vodu s prostředkem a hadr.

Další na řadě je koupelna. Tu je potřeba mýt pravidelně během celého roku, ale před Vánoci bych doporučila provést úklid důkladněji. Vezměte pořádně všechny rohy i skryté záhyby, péči věnujte i spárám u kachliček. Platí pravidlo, že by se mělo začít u těch nejméně znečištěných věcí a pokračovat k těm nejvíce špinavým. Také se doporučuje postup odshora dolů. Jako poslední umyjte záchod, na který je vhodné mít zvláštní hadr. Pokud máte parní čistič, úklid budete mít hned a vše bude vydezinfikované i bez chemie.

 

Pryč se špínou z pohovky, koberce i podlah

Aby byl úklid pořádně vidět, nevyhnete se úklidu podlah a čalouněného nábytku. Můžete vše drhnout ručně a používat mop s vysavačem, výsledky ale nikdy nebudou takové, jako když si vezmete k ruce profesionální přístroj. Navíc vás to bude stát o poznání méně energie. 

Nejlepší hodnocení od našich zákazníků získal multifunkční vysavač LIV. Ten je se svou širokou paletou příslušenství ideálním strojem pro vánoční úklid. Nejprve zmíním funkci šamponování. Ta se využije především pro hloubkové čištění s pomocí čisticího prostředku pro strojové čištění. Vyčistit tím jdou jak koberce, tak hladké podlahy. Můžete zapomenout na kartáč, ruční několikahodinové drhnutí a nehygienický mop. 

Součástí vysavače je i kartáč na čalouněný nábytek, s ním zbavíte svůj nábytek i hluboko usazeného prachu, na který je obyčejný vysavač krátký. Pro běžné vysávání pak oceníte funkci suchého vysávání s vodní filtrací, která zachytí i ty nejdrobnější částice prachu. Navíc tento vysavač lze použít na suché vysávání, stačí nasadit sáček.

Tento vysavač lze velmi doporučit do domácností, ve kterých jsou alergici, protože díky několika filtrům včetně vodní filtrace dochází k opravdu důkladnému vysávání. Funkce vysavače ocení také majitelé chlupatých zvířecích miláčků, s chlupy si vysavač LIV také lehko poradí.

 

Uklizeno máme, a co dál?

Teď je načase domov vánočně vyzdobit. Adventní věnec už jste pravděpodobně připravili a první svíčku zapálili, ale spoustu krásných dekorací stále čeká na svou šanci. Teď, když už máte domov krásně uklizený, ozdoby více vyniknou.

Na dveře připevněte věnec, okna ozdobte sněhovými vločkami a svícnem. Na stůl do vázy si natrhejte jehličnaté větvičky, které se postarají o krásnou vůni ještě před zdobením vánočního stromku. Na ty navěste vaše nejoblíbenější ozdoby, které tam více vyniknou. Zbývá jen zapálit vonné svíčky a užívat si pohodové vánoční atmosféry v kruhu svých milovaných.

 

Tyto úklidové pomocníky si chválíte nejvíce

  • Philips FC 7008/01

    Philips FC 7008/01
    1 999 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Ruční parní čistič Philips s omyvatelnými čisticími polštářky.

  • LIV AQUAFILTER 2000

    LIV AQUAFILTER 2000
    6 990 Kč
    více než 5 ks skladem
    u vás doma 3. 4.

    475 hodnocení Nejprodávanější vodní vysavač v ČR „vše v jednom“. Zvládá vysávání koberců i hladkých ploch, na mokro i na ...

    • doprava zdarma
    • hepa filtrace
  • Beko DFN 6632

    Beko DFN 6632
    7 990 Kč
    Dostupnost na dotaz

    68 hodnocení Myčka nádobí na 13 sad nádobí se spotřebou vody pouhých 10 l a energetickou třídou A++. Úsporněji už to nejde.

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku