461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Proč si pořídit myčku nádobí?

aktualizováno: 15. 3. 2024

Myčka by dnes už neměla chybět v žádné domácnosti. Je to skvělý pomocník, co vám ušetří mnoho času a energie.

 

Zkuste si ručně umýt 12 pěkně mastných sad nádobí v 15 litrech vody s troškou elektrické energie. Nemožné. O úspoře času ani nemluvě.

Jak funguje myčka nádobí?

Mytí je v myčce rozloženo do několika kroků. Při nejdelším programu myčka postupně předmývá, myje, oplachuje, leší a suší nádobí.

Start programu

Po zapnutí myčka otevře přívodní ventil a napouští vodu. Při dosažení správného množství vody zastaví hladinový spínač napouštění a pustí topení a oběhové čerpadlo.

Oběhové čerpadlo vytváří potřebný tlak a žene vodu do ostřikovacích ramen, které omývají nádobí. Když je voda zahřáta na určenou teplotu, vypne se topení a mytí pokračuje ještě určitý čas.

Po uplynutí tohoto času se vypne oběhové čerpadlo a zapne vypouštěcí čerpadlo, které odsaje všechnu vodu do odpadu.

Tento cyklus je použit jako hlavní myti i předmytí.

 

Mytí

Při předmytí je voda zahřáta na nižší teplotou a saponát se vyplavuje z části násypky pro předmytí.

Hlavní mytí má teplotu podle nastaveného programu a otevírá se při něm hlavní část násypky.

Když je nádobí umyto, následuje několik cyklů oplachu, který probíhá ve studené vodě bez saponátu, stejným způsobem jako při mytí a má za úkol zbavit nádobí zbytků saponátu.

Leštění

Leštění probíhá při posledním oplachu, který je prováděn horkou vodou. Leštidlo je v průběhu tohoto oplachu nadávkováno pomocí dávkovače leštidla, který bývá sdružen se zásobníkem na mycí prostředek. Na konci tohoto cyklu je odčerpána voda a začíná sušení.

Zbytek vlhkosti se u základních modelů odpařuje z horkého nádobí samovolně po určitý čas, u myček s nuceným sušením vzduch cirkuluje pomocí vestavěné turbíny a kondenzuje na chladnější části myčky nebo je míchán se studeným vzduchem a vypouštěn mimo myčku. Tím je dosažena vyšší účinnost sušení.

 

Programy a vychytávky

Všechny myčky nádobí pracují na stejném principu, který může být různě modifikován. Můžeme si vybrat z řady mycích programů, které se liší teplotou vody, intenzitou mytí nebo dokonce mohou mít rozdílný tlak čerpadla.

Nejmodernější myčky nádobí jsou řízeny procesorem, který pomocí čidel zjišťuje různé hodnoty (teplota, hladina vody, množství nečistot v mycím roztoku, tvrdost vody atd.). Z toho pozná, jak probíhá program a řídí jeho další průběh tak, aby výsledky mytí byly výborné při minimální spotřebě vody, energie a času.

V myčkách bývá zabudováno zařízení na odvápňování vody – dekalcifikátor.

  • Toto zařízení pracuje na principu chemického zadržování vápenatých sloučenin na povrchu chemické náplně a jejího odbourávání pomocí soli. Tím změkčuje vodu a zabraňuje vzniku bílých kapek nebo skvrn na umytém nádobí.
  • Při napouštění prochází voda chemickou náplní dekalcifikátoru, který z ní odstraňuje vápenaté sloučeniny. V jednom z kroků programu je ze zásobníku nadávkována sůl do prostoru s chemickou náplní a tím dochází k její regeneraci.
 
 

Nejlepší myčky jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha myček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

Kategorie článku