461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Sencor roboty PAUL

Vybíráme vysavač - příslušenství a funkce

aktualizováno: 16. 3. 2024

Patřičnou pozornost bychom měli táké věnovat dodávanému příslušenství. k čemu vysavač (byť s dobrými parametry), ale chabou a zcela nevyhovující výbavou příslušenství? To je jako mlýn bez vody! Co by tedy mělo obsahovat příslušenství k vysavači?

 

Tento článek je již staršího data. Doporučujeme podívat se na nový článek "Jak vybrat vysavač", kde naleznete nejaktuálnější informace. Pokračujte zde →

 

Podlahová hubice

Tvoří nejdůležitější základ příslušenství a proto by zcela určitě neměla být pouze z obyčejného kusu plastu – s takovou hubicí můžeme maximálně naši novou podlahu zcela zdevastovat – poškrábat apod., nikoli však kvalitně vysát!

Vysávání pevných podlah (parkety, plovoucí podlahy, linoleum, dlažba apod.): Pro vysávání tohoto typu podlah by měla být hubice zcela jistě opatřena pohyblivým podvozkem. Ten je tvořen několikanásobnou řadou koleček potažených měkkou adhezní gumou umožňující po podlaze volný pohyb všemi směry. Kvalitní hubice ještě navíc disponují výsuvnou řadou jemných kartáčů pro odstranění pevněji „přilepených“ nečistot. Vnější obvod podlahové hubice by měl být ještě opatřen ochrannou nárazníkovou gumou chránící spodní části nábytku a podlahových lišt.

Vysávání koberců – Pro efektivní vysávání koberců je zpravidla na spodní části hubice systém spojitých kanálků , které zesilují proudění vzduchu a tím dochází k účinnějšímu odstranění mikročástic prachu z koberce. Při vysávání koberců máme zpravidla kartáče vypnuty.

Turbokartáč Carpet Master

Ještě lepších výsledků dosáhneme,pokud k vysávání koberců použijeme hubici vybavenou sběrným rotačním kartáčem poháněným vzduchovou turbínou (viz. obr.).

Aby byla dosažena maximální účinnost sběrače, jsou otáčky automaticky regulovány v závislosti na délce kobercových vláken, tzn. sběrač se točí rychleji na koberci s delšími vlákny a naopak pomaleji na koberci s kratšími vlákny.

Díky hubici z měkké gumy jej lze používat také na pevné podlahy.

Hubice na parkety

Díky speciální hubici můžete pohodlně a bez zbytečné námahy vyčistit důkladně také parketové podlahy.

Malá příslušenství

Mezi malé příslušenství počítáme především štěrbinovou, kartáčovou a polštářovou hubici, kterou zpravidla nasazujeme přímo na sací hadici.

  • Štěrbinová hubice – Je výhodná při vysávání v úzkých štěrbinách a někdy je k ní dodáván přídavný kartáč, který oceníme například při vysávání štěrbin v radiátoru.
  • Kartáčová hubice – Je určená pro vysávání hladkých a nerovných povrchů. Ideální třeba pro vysávání interiéru auta.
  • Polštářová hubice – Již svým názvem je předurčena k vysávání měkkých materiálů jako je čalouněný nábytek nebo záclony a závěsy.

Integrované příslušenství

Toto příslušenstí je většinou šikovně „ukryto“ ve víku vysavače nebo v držáku u ústi sací hadice, tak aby bylo vždy na blízku.

Ohebný kloub

Už se nemusíte shýbat, abyste mohli vysávat i pod nábytkem.

Sací (Flexi) hadice

Ohebná a pružná hadice umožňující odtah vzduchu z hubic a sacích trubek do vysavače. Součástí této hadice je madlo, na kterém je z pravidla také nastavitelná mřížka pro přisávání vzduchu. To umožňuje rychle snížit sací výkon na konci hubice, pokud se nám například hubice přisaje.
U některých typů vysavačů je v madle zabudováno dálkové ovládání vysavače. Některé vysavače disponují i tzv. „natahovací“ hadici, která je stisknutí jediného tlačítka připravena pohodlně dosáhnout až na poslední ze třinácti schodů.

Sací trubice

Sací trubice můžeme rozdělit do tří kvalitativních skupin:

  • Plastové sací trubice. Těmito trubicemi jsou vybavovány zpravidla nejlevnější řady podlahových vysavačů. Jejich značnou nevýhodou je malá pevnost – trubice se prohýbají a často praskají. Nelze nastavit délku sací hole.
  • Ocelové sací trubice (galvanicky pokovené). Jsou bezesporu kvalitativně lepší než plastové. Nevýhodou je jejich pevně daná fixní délka.
  • Bezesporu kvalitativně nejvýš si stojí ocelové teleskopické trubice. Délku sací hole si můžete přizpůsobit přesně podle svých potřeb – s teleskopickou trubicí vás určitě při vysávání záda bolet nebudou.


Pokud máte zde již „jasno“, můžeme směle pokračovat dál

  1. Vybíráme vysavač – základní volba
  2. Vybíráme vysavač – příslušenství a funkce
  3. Vybíráme vysavač – komfortní funkce
  4. Vybíráme vysavač – filtrace jako důležitý argument!
Kategorie článku