Spořílek.cz v rámci poskytování služeb využívá cookies. Použitím stránek s tím souhlasíte. Zakázat je můžete v nastavení prohlížeče, budete pak ale omezeni v některých funkcích. Více informací.

461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00

Jak vybrat mrazák

10. 3. 2017 Katka Vodová
Jak vybrat mrazákDo kuchyně je ideální skříňový mrazák vypadající jako normální lednice. Máte-li hromadu masa z každoroční zabíjačky, pořiďte si velký pultový a dejte ho někam do sklepa. Při výběru se zaměřte především na objem a výkon mrazení.

 

Jaký mrazák potřebujete?

Mrazák můžete jen tak postavit, nebo ho zabudovat do kuchyňského koutu, aniž by byl vidět. Proto je dělíme na volně stojící a vestavné.

Podle konstrukce si můžete vybrat z těchto typů mrazáků: 

  • Pultový (truhlicový) – mrazák s horním otvíráním. Disponuje velkým objemem, má nízkou spotřebu energie a skvělou izolaci (potraviny vám při výpadku elektřiny jen tak nerozmrznou).
  • Skříňový (šuplíkový) – vypadá podobně jako lednice. Uvnitř jsou vodorovně umístěny šuplíky, které se dají buď povytáhnout, nebo se přední strana vyklopí. Díky kompaktním rozměrům ho můžete mít v bytě.

Spořílek radí: Pokud je vás doma hodně a potřebujete skladovat hodně potravin, pořiďte si velký pultový mrazák. Pro každodenní používání doporučujeme ten skříňový – zabere méně místa a potraviny jsou v něm přehledně uspořádané.

 

Kolik Vás provoz stojí

Spotřeba energie – pojem energetická třída určuje, kolik zaplatíte za elektřinu. Úspora je vyjádřena písmenem A doplněným symbolem “+”. Čím více plus, tím je mrazák úspornější.

Objemnější velice úsporný mrazák ve třída A++ vám během 1 dne v průměru spotřebuje 0,5 kWh. To vaši kapsu každý rok stojí přibližně 700 Kč.

Spořílek radí: Rozdíl mezi třídou A+ a A++ je pár desítek korun za rok. Nemusíte tedy na spotřebu hledět zase tak přísně.

 

Jak velký mrazák vybrat a kam ho umístit?

Jak velký mrazák potřebujete

Objem je uváděn v litrech, samotné číslo vám ale moc neřekne. U pultového mrazáku doporučujeme pro jednu osobu 40 litrů z celkového objemu mrazáku. U těch skříňových 25 litrů.

Někdo rozlišuje hrubý a užitný objem mrazáku. Řiďte se tím užitným, hrubý v sobě zahrnuje i prostory, které se k mrazení využít nedají.

Spořílek radí: Kupujete-li jednou za půl roku celé prase, pořiďte si 250–300litrový pultový mrazák, kam se bez problému vejde. Potřebujete-li mrazák každý den, kupte si skříňový s objemem okolo 200 litrů.

Kam mrazák umístit

Mrazák nemůžete umístit kamkoli. Klimatická třída nám říká, jaká je venkovní optimální teplota pro fungování mrazáku. Aby fungoval správně, měl by být v místnosti s teplotou 15–30 °C.

  • SN: 10–32 °C
  • N: 16–32 °C
  • ST: 18–38 °C
  • T: 18–43 °C

Mrazák může mít uvedeno více klimatických tříd. V tom případě pracuje v celém rozsahu (například mrazák s třídou SN-N-ST pracuje od 10–38 °C).

Spořílek radí: Umístíte-li mrazák, který má pracovat od 18 °C, do chladné chodby, kde je 10 °C, zvýší se spotřeba a nemusel by správně fungovat.

 

Výkon mrazení a výdrž bez proudu

  • Kapacita mrazení (mrazící výkon) – parametr udávající, kolik kilogramů potravin je mrazák schopen během 24 hodin zamrazit. Čím více kilogramů, tím rychleji mrazí. Hodnoty se pohybují od 4 do 40 hodin.
  • Akumulační doba – určuje, jak dlouho po výpadku proudu vydrží potraviny zmrazené. Hodnoty se pohybují od pár hodin do 3 dnů.
  • Třída mrazení – udává, na jakou minimální teplotu mrazák dokáže potraviny zmrazit. Nejvhodnější teplota pro skladování je – 18 °C.
    • 1 hvězdička: -6 °C
    • 2 hvězdičky: -12 °C
    • 3 hvězdičky: -18 °C
    • 4 hvězdičky: -24 °C

Spořílek radí: Dnes už má skoro každý mrazák 4 hvězdičky. Slušný mrazák by měl umět zmrazit alespoň 12 kg potravin za den a bez proudu vydržet minimálně 15 hodin.

 

Pokročilé funkce a výbava

Každý mrazák umí něco jiného. Může disponovat například těmito vychytávkami:

  • Beznámrazový systém (No Frost) – o mrazení se stará suchý studený vzduch. Proto v mrazáku nikdy nevzniká námraza, kterou byste museli ručně odsekávat.
  • Zámek – na madle mrazáku je umístěn zámek na klíč. Ideální, pokud máte mrazák umístěn ve společných prostorách a nechcete, aby vás někdo vyjídal.
  • Varovný signál – mrazák může být vybaven akustickým či optickým signálem. Ten vás okamžitě informuje o zvýšené teplotě nebo otevřených dveřích.
  • Super mrazení – mrazák prudce zamrazí nové potraviny a zabraňuje rozmrazování již zamrazených potravin.
  • Displej – slouží k nastavení teploty mrazení či aktivaci funkce super mrazení. Nepotřebujete tedy klasické otočné knoflíky.
 

Nejoblíbenější mrazáky jste vybrali vy

Vybírat můžete z mnoha mrazáků, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Stupně vítězů

 

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.