461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

Jak po zimě správně pečovat o trávník? 1. díl

aktualizováno: 17. 3. 2024 Katka Vodová

Jarní sekání trávníkuVypadá váš trávník po zimě trochu nevábně a rozhodně se nepodobá vašemu krásnému zelenému zahradnímu koberci z minulého léta? Nezoufejte. Když mu poskytnete ozdravnou kúru podle našich tipů, zase se zazelená a bude vám opět dělat radost.

 

Kdy a čím při jarní úpravě trávníku začít?

Jarní péče o zahradu a trávníkS první úpravou trávníku začněte až po tom, co zmizí veškerý sníh a trávník s půdou uschnou. Pokud byste se na jeho úpravu vrhli dříve, mohlo by ho to poškodit, proto opravdu vyčkejte. Až bude vlhkost pryč, můžete udělat první krok - vzít do ruky hrabičky a odstranit největší “nečistoty”.

Shrabejte větvičky a listí, které na trávníku zůstali z minulého roku a pokuste se odstranit i suchou trávu. Tento krok je důležitý, protože stará tráva by mohla začít plesnivět.

 

I trávník potřebuje vzduch, proto provzdušňujte

Další důležitý krok je dodat trávníku přístup k tolik potřebnému vzduchu. Nejdříve zkontrolujte, zda na trávníku po shrabání už nic velkého nezůstalo. Je potřeba se zbavit krtin, větších kamenů a větví. Na provzdušnění je totiž nejlepší použít vertikutátor, který by těmito věcmi mohl být poškozen. 

PS: Použít lze i vertikutační hrábě, ale dost se s nimi nadřete a u větší zahrady je jejich použití takřka nemožné. Motorový vertikutátor je mnohem pohodlnější a účinnější. 

Provzdušňování trávníkuIdeální čas na vertikutaci je alespoň dva dny po dešti, kdy už je půda suchá. Na mokrém trávníku se pracuje hůře. Vertikutátor je přístroj vzhledově podobný sekačce, ale jeho využití je úplně odlišné. Místo sekání totiž trávu a půdu prořezává speciálními ostrými ocelovými noži. Díky tomu dochází k protržení plsti na povrchu půdy a odstranění rostlinných zbytků. Lepší ventikutátory mají také vlastní záchytný koš, do kterého padá odpad, takže už znovu nemusíte nic hrabat. Po prořezání se do půdy lépe dostává voda, vzduch a všechny další důležité živiny, které tráva pro svůj růst potřebuje. Dochází také k narušení jejích kořínků, které se tím povzbudí k větvení a k růstu. 

Tip: Pokud je vás trávník velmi zanedbaný, můžete vertikutátor použít ještě jednou, a to do kříže.

Díky vertikutaci se také můžete zbavit určitých druhů plevele, protože ten po narušení zahyne. Při práci s tímto strojem také myslete na to, že je důležité jeho nastavení, protože hloubka provzdušnění by neměla být větší než pár milimetrů. Ačkoliv těsně po vertikutaci může váš trávník vypadat ještě hůře, než před ní, není se čeho obávat. Jedná se pouze o dočasný stav. Za pár týdnů se už budete moci těšit na nové výhonky, které budou zdravé a silné.

Spořílek radí: Slyšeli jste už také o vertikulátoru a nevíte, v čem je rozdíl oproti vertikutaci? Žádný, protože vertikulátor je pouze zkomonělina, ve skutečnosti žádný vertikulátor neexistuje. 

 

Potřebuje váš trávník menší kosmetické úpravy?

Jak to tak bývá, po zimě se na trávníku sem tam objeví holá místa. Těch se můžete zbavit zasetím travní směsi. Holé místo nejprve prohrábneme, půdu smícháme s pískem, zasejeme trávu, uválíme a zalijeme. 

Péče o trávníkDruhý způsob opravy přináší výsledky podstatně rychleji. Holé místo s kouskem drnu kolem vyřízněte například pomocí lopatky, a pak stejný kus vyřízněte jinde na zahradě, kde je tráva hezká a není tolik vidět. Třeba z místa, které je schované za zahradním domkem nebo bazénem. Toto místo pak zaplňte novou zeminou a znovu osejte a hezký drn trávy dejte na původně holé místo.

Pokud máte v trávníku nevzhledné prohlubně, zbavte se jich. Inkriminované místo prořízněte do kříže, tak, aby prohlubeň byla co nejvíce uprostřed. Drny opatrně odchlípněte, a zeminu, která se odhalila, nakypřete a přidejte další zeminu. Drny vraťte na své původní místo, přidejte trochu písčité zeminy, kterou plochu zarovnáte, osejte, uválcujte a zalijte. 

 

V druhé části článku Jak po zimě pečovat správně o trávník se dozvíte více o prvním jarním sekání, a také jak je to s hnojením a zaléváním.

 

Prohlédněte naše sekačky, vertikutátory a strunovky

  • Fieldmann FZR 2040 E

    Fieldmann FZR 2040 E
    3 199 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Elektrická sekačka Fieldmann s příkonem 1800 W, záběrem sečení 42 centimetrů a plastovým košem o objemu 50 ...

  • Fieldmann FZK 2005-E

    Fieldmann FZK 2005-E
    2 999 Kč
    Dostupnost na dotaz

    1 hodnocení Provzdušňovač Fieldmann se záběrem 40 centimetrů, průměrem nože 21 centimetrů a podpůrnými transportními ko...

    • produkt roku 2016
  • Fieldmann FZS 2000-E

    Fieldmann FZS 2000-E
    449 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Strunová sekačka Fieldmann se záběrem sečení 20 centimetrů, dvěma strunami o průměru 1 milimetr a nastavite...

 

Chcete se nás na něco zeptat? Napište nám do diskuze

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku