461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

jarní výprodej jarní výprodej

Vyplatí se koupit levnější tablet nebo je nevyhnutelně nutné sáhnout po tom dražším?

aktualizováno: 8. 4. 2024 Katka Vodová

nejlevnejsi tabletyNabídka spotřební elektroniky je dnes nepřeberná a u tabletů to platí dvojnásob. Výrobci u nich uvádějí mnoho technických parametrů a v kombinaci s velmi širokým rozpětím cen se zájemce o takový přístroj snadno ztratí.

 

Od patnácti stovek do patnácti tisíc

Každý, kdo si takový tablet začne vybírat, má přibližnou představu o tom, kolik za daný přístroj hodlá utratit peněz. Ne vždy však má konkrétní představu o tom, co za své peníze dostane.

nejlevnejsi tablety

Fajnšmekři vyhledávají prémiovou značku, nebo funkci, která zpravidla bývá vykoupena vysokou cenou. Běžný uživatel má výběr o to složitější, pokud neví, co je nezbytné pro účel, jemuž bude tablet sloužit. A mnohdy se nechá zlákat ke koupi drahého přístroje, jehož funkce ani nevyužije.

 

Čím výběr tabletu začíná?

Mezi ty nejzákladnější a nejdůležitější parametry, které ovlivňují konečné využití přístroje, patří druh displeje, nainstalovaný operační systém a procesor

jak vybrat tablet

Zájemce o nový tablet by si tedy měl v prvé řadě ujasnit, jak a kde hodlá svůj nový přístroj používat. Bude to v teple domova, nebo v příjemné internetové kavárně? Ve většině interiérů odpadá problém s čitelností displeje. Ten se týká především přímého slunečního světla. Díky tomu postačí displej typu TFT, který výrazně snižuje cenu tabletu. 

Další otázkou, kterou by si měl zájemce o nový přístroj položit je, k čemu bude tablet využívat. Bude to přehrávání videa a hudby, prohlížení obrázků, čtení emailů, brouzdání po internetu, psaní poznámek, nebo komunikace skrze internetové připojení? Výčet funkcí může být velmi dlouhý, a přitom všechny jsou základními funkcemi dnešních operačních systémů. A operační systém je dalším parametrem, který nejvíce ovlivňuje cenu tabletu. Tím nejlevnějším je Android od Googlu. Dalšími jsou Windows od Microsoftu a iOS od Apple.

 

Když jsou jablíčka i okna příliš drahá

levne tablety s androidDalší nespornou výhodou Androidu, krom jeho ceny, je nejširší základna aplikací, které do něj lze instalovat. Stačí pár kliknutí v elektronickém obchodě, a užitná hodnota tabletu rázem stoupá s tím, jak si uživatel dle svého výběru instaluje další aplikace.

Může pak tablet využívat k ovládání svého PC na dálku nebo může vytvářet textové dokumenty, tabulky, nebo prezentace za pomoci bezplatných alternativ ke známým kancelářským programům. 

 

Procesor je základ úspěchu

levne tablety a procesorMnoho výrobců se chlubí počtem jader procesoru a jejích frekvencí. Avšak už se nezmiňují o tom, na kolik je tak vysoký výpočetní výkon potřebný. Pro všechny běžné operace, které s tablety běžní uživatelé provádějí, bohatě stačí dvoujádrové procesory. Více jader bývá využito jen ve specializovaných aplikacích. 

 

Podtrženo sečteno

Shrneme-li si uvedená fakta, zjistíme, že nejsme-li zapálení fanoušci „high-endové“ techniky a nehodláme svůj tablet zatěžovat komplikovanými operacemi a náročnými hrami, bohatě stačí, dívat se po tabletech nižší cenové kategorie

Svůj účel plní stejně dobře jako jejich dražší sourozenci, a uživatele přitom těší pocit z ušetřených tisíců. Takovéto přístroje s velmi zajímavým poměrem cena / výkon nabízejí například značky Prestigio, Acer, Asus, Sencor, iGet a další, v jejichž sortimentu naleznete kvalitní produkty již za cenu od 1 300 Kč.

 

Nejlepší tablety jste vybrali a ohodnotili vy

Vybírat můžete z mnoha tabletů, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 se díky vašemu hodnocení umístily na pomyslném stupni vítězů.

  • iGET SMART S100

    iGET SMART S100
    2 658 Kč
    Dostupnost na dotaz

    4 hodnocení Tablet iGet s úhlopříčkou 10,1 palce, vnitřní pamětí 8 GB a možností rozšíření o paměťovou kartu.

  • Samsung SM T560 Galaxy Tab White

    Samsung SM T560 Galaxy Tab White
    4 247 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Výkonný tablet Samsung s 9,6palcovým TFT displejem, rychlým čtyřjádrovým procesorem, GPS modulem a interní ...

  • Acer Iconia B1-760HD-K057

    Acer Iconia B1-760HD-K057
    2 569 Kč
    Dostupnost na dotaz

    Tablet Acer o úhlopříčce displeje 7 palců s HD rozlišením, kapacitou interní paměti 16 GB a operačním systé...

Katka Vodová

Autorka: Katka Vodová
katka@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Jsem zatím stále školou povinná, do Magazínu tak přispívám pouze ve svém volném čase. Zjistila jsem, že spoustě lidí dělá problémy výběr elektro spotřebičů, snažím se proto pro ně psát přehledné rádce, kteří výběr usnadní. Občas také přidám článek s tipy do domácnosti.

Kategorie článku