461 100 150 Po–Pá 9.00–16.00 zavolejte mi

6 tipů pro velikonoční úklid, které vám usnadní práci

aktualizováno: 14. 3. 2024 Iveta Brožková

Velikonoční úklidVelký jarní úklid není jen o čistých oknech, úklid domova terapeuticky působí i na duši. Aby uklízení nebylo naplněno stresem a vy si zvládli kromě pořádku obydlí udělat i pořádek v duši, využijte našich rad a tipů, které úklid zjednoduší a zlepší.

 

Dobrá strategie je základ úklidu

Generální úklidZlaté pravidlo všech uklízecích maniaček i profi uklízeček je velmi prosté - úklid začněte odshora dolu, z ložnice do koupelny. Proč? Protože uklízením vrchních částí bytu prášíte nad ty pod tím, a pokud budete takto pokračovat, všechno skončí na podlaze, kterou nakonec jednoduše vysajete, případně také vytřete. 

Proč z ložnice do koupelny? Protože v ložnici je nepořádku nejméně, a když jí jednou uklidíte, jednoduše za ní zavřete dveře a můžete směle pokračovat dál. Zato koupelnu budete hojně využívat po celou dobu, na omývání nejrůznějšího věcí, jako jsou třeba kytky, různé dekorace nebo kuchyňské vybavení. Nechte si jí proto až na konec.

Spořílek radí: Klidně si všechny body úklidu sepište a odškrtávejte. Na nic nezapomenete, a hned hezky uvidíte, co už máte za sebou a co vás ještě čeká.

 

Zkuste celý úklid zvládnout jedním vrzem

Generální úklid udělejte najednouI když představa, že každý den po práci nebo po splnění všech běžných denních povinností budete hodinku uklízet a na konci týdne bude všechno hotové zní dobře. Věřte tomu, že to tak nebude. Budete unavení, přetažení, večer už nebude tak dobře vidět, všichni po vás budou něco chtít.

Naplánujte si úklid dopředu a vyhraďte si na něj celý jeden den. Rodinu buď do úklidu zapojte (pokud máte starší děti a ochotného manžela), nebo vyšlete na návštěvu k babičce nebo na výlet. Intenzivní jednodenní úklid vás možná unaví, ale do druhého dne si odpočinete a už si jen budete užívat pohody v krásném čistém prostředí.

 

Vyčistěte domov nejen od špíny, ale i od starých věci

Jarní úklidUrčitě je máte doma taky. Lapače prachu, které nejsou ani hezké, ani cenné. Různé dekorace, které už mají nejlepší léta ze sebou. Různé suvenýry, které se vám nelíbily už při jejich pořizování. Velký jarní úklid je ideální příležitost, jak se všeho zbavit. Navíc jejich vyřazením zmizí nutnost jejich očisty, takže si usnadníte práci.

Buď je můžete prostě jen vyhodit, nebo zkusit poslat dál. Někomu třeba ještě udělají radost, vy si ale raději kupte něco nového. Postačí pugét jarních tulipánů. Uvidíte, že čerstvé květiny udělají mnohem víc parády. 

 

Na úklid zásadně noste rukavice

Velikonoční úklidMožná je to pro vás samozřejmost a pokud ano, tak vám tleskám. Stále se ale mezi námi nachází spoustu žen, které si rukavice na úklid neberou. A to je chyba. Chemie obsažená v čisticích prostředcích totiž naší pokožce vůbec nesvědčí a z jarního úklidu by se mohlo vyklubat něco nemilého, třeba bolestivá vyrážka, které se nepůjde zbavit. Proto úklid dělejte jedině s rukavicemi, a to těmi pevnými úklidovými, jednorázové toho moc nevydrží.

 

Generálkou by měla projít spíž i lednice

Velikonoční úklid ledniceProjděte lednici a vše s prošlou dobou trvanlivosti nebo nevábně vypadající bez milosti vyhoďte. Pokud vaše lednice nedisponuje systémem No Frost nebo automatickým odmrazováním, což je mimochodem výborná věc, odmrazte ji a pořádně vyčistěte. Abyste lednici zbavili všech pachů, použijte k omytí hadřík namočený v roztoku vody s octem. Očištěnou lednici pak znovu naplňte, návod jak najdete v naší infografice Udělejte si pořádek v lednici.

Po lednici se vrhněte na spíž. Jaro je období, kdy se příroda probouzí k životu a bohužel to platí i pro různé druhy hmyzu, který si nárokuje vaše potraviny. Tyto nevítané hosty nikdo nevidí rád, proto projděte všechny uskladněné potraviny a ty, které se vám nezdají nebo už dokonce vykazují známky nějakého života zlikvidujte, dokud se nerozmnoží do velkých rozměrů.

 

Zbavte všechny koberce a čalouněný nábytek prachu a roztočů

Dobrý vysavač pro velký úklid

A to pořádně do hloubky. Budete k tomu potřebovat výkonný vysavač, ideálně takový, který má Hepa filtr. Kdo má doma alergika nebo chlupatého miláčka pravděpodobně vysává důkladně minimálně jednou týdně, na jaře by ale pořádné vysávání úplně všeho neměl vynechat nikdo. Koberce by si také aspoň jednou za rok zasloužili umýt i na mokro, a to jde provést třemi způsoby. Buď se na to vrhnete ručně, klasicky voda, kartáček a drhnutí, nebo si zavoláte profesionální úklidovou službu, nebo na koberce vyrazíte s vysavačem, který kromě vysávání umí koberce i vyčistit. 

Ruční drhnutí nikdy nepřináší dokonalé výsledky a úklidová firma je zase dost drahá a navíc dost často nedostupná ve vhodném termínu. Nejlépe mi na čištění koberců vychází multifunkční vysavač. Koberce můžete důkladně vyčistit kdykoliv bude potřeba a v dnešní době je pořizovací cena příznivá. Pořídit si ho tak není nereálné. U našich zákazníků je už dlouhé roky nejoblíbenější vysavač LIV, se kterým se pracuje jedna báseň. 

 

Potřebovali byste nový vysavač?

Myslíte, že by vaše koberce po mokrém vyčištění prokoukly? Stáhněte si náš e-book, který vám jednotlivé druhy vysavačů představí a prozradí vše důležité, na co je potřeba se při výběru zaměřit.

 

Iveta Brožková

Autorka: Iveta Brožková
iveta@sporilek.cz
Facebook Spořílek.czTwitter Spořílek.czYoutube Spořílek.czGoogle Plus Spořílek.cz

Chcete novou dávku inspirace? Jsem tu pro vás. Mezi moje zájmy patří cestování a s tím spojené focení, sport a také jídlo včetně jeho vaření a pečení. Jistě vás proto nepřekvapí, že se spousta mých článků bude točit okolo kuchyně.

Kategorie článku