Jak vybrat espresso
aktualizováno: 4. 1. 2025Máte rádi pohodlí? Kupte si automatické espresso. K přípravě kávy stačí zmáčknout jedno tlačítko. Pákový či kapslový pressovač potřebuje k obsluze trochu vaší pomoci. Chcete-li opravdu dobrou kávičku, vybírejte espresso s vysokým tlakem a příkonem.
Tento článek je již staršího data. Doporučujeme podívat se na nový článek "Jak vybrat vysavač", kde naleznete nejaktuálnější informace. Pokračujte zde →
Jaké espresso potřebujete?
- Automatické espresso – stisknutím jednoho tlačítka připravíte espresso, latté či cappuccino. Pressovač je zpravidla vybaven mlýnkem na kávu a zásobníkem na odpad. Obsluha je proto jednoduchá a o nic se nemusíte starat.
- Pákové espresso – páku v podobě misky napěchujete kávou, vložíte do přístroje a ten se už o zbytek postará. Pracuje podobně jako automatické espresso, ale za nižší pořizovací cenu.
- Espresso na kapsle – espresso, do kterého vložíte kapsli s tekutou náplní a káva je na světě. Předností je nespočet příchutí kapslí – vedle kávy si můžete připravit například čokoládu či oříškové cappucino.
- Nespresso – kříženec mezi espressem na kapsle a tím pákovým. Také se do něho vkládají kapsle, ale ne s tekutou náplní, ale s namletou kávou. Pracuje podobně jako pákový pressovač, ale nemusíte nic plnit. Pouze vložíte kapsli.
Spořílek radí: Domácím účelům vyhovuje pákové espresso, nebo espresso na kapsle. Tedy pokud máte čas a nevadí vám trochu u toho asistovat. Naopak do kanceláře doporučujeme plně automatické – stisknete jediný knoflík a hrnek už se plní lahodnou kávou.
Čím espresso naplnit
Pressovač se plní kávou nebo kapslí:
- Káva – kávou plníme pákové a automatické pressovače. Plně automatická espressa disponují mlýnkem – stačí do nich tedy nasypat zrnkovou kávu.
- Kávové kapsle – tekutou kapsli vložíte do pressovače, ta je automaticky proražena a prolita vařící vodou.
- Kapsle do nespressa – porcovaná káva ve formě polštářku, ten se vloží do přístroje a voda je skrze polštářek protlačena.
Spořílek radí: Kávové kapsle mají dlouho trvanlivost, nedělejte si starost s rychlým spotřebováním. Káva je naopak nejlepší čerstvá, proto kupujte tu zrnkovou. Pokud ji váš pressovač neumí namlít sám, namelte ji v mlýnku.
Kolik tlaku espresso potřebuje?
Espresso potřebuje dostatečný tlak k tomu, aby mohla být voda protlačena kávou, nebo kapslí.
Espresso s vysokým tlakem čerpadla vám vytvoří bohatou krémovou pěnu. Bez tlaku by vám vznikla pouze obdoba turecké kávy. Tlak espress se pohybuje od 9 – 19 bar.
Spořílek radí: Snad všechna espressa dnes disponují tlakem 15 bar, pokud má některé méně, doporučujeme vybrat jiné.
Kdy můžu přístroj použít?
Parametr příkon v praxi udává, za jak dlouho bude pressovač nažhaven a připraven k použítí.
Čím vyšší příkon, tím rychleji si budete moci espresso vychutnat. U pressovače s příkonem 1500 W můžete vykouzlit espresso za 5 minut po zapnutí.
Spořílek radí: Nechte pressovač alespoň 10 minut žhavit, káva poté bude chutnější s bohatou pěnou. Mezitím se vám také nahřejí šálky. Při častém používání, například v práci, nemusíte espresso ani vypínat.
Výbava a funkce
- Parní tryska – slouží k výrobě mléčné pěny, která je nezbytná pro milovníky cappuccina a latte kávy. Do hrnečku s mlékem ponoříte trysku a ta mléko našlehá, lepší automatická espressa to dělají sama.
- Zásobník na vodu – espresso je vybaveno tankem na vodu, abyste ji při každém šálku nemuseli dolévat. Objem by měl být alespoň 1 l.
- Nahřívání šálků – zpravidla na vrchu pressovače je umístěna kovová plocha, která se při zapnutí rozpálí a postavené hrnečky se od ní nahřejí. Nahřátý šálek udrží bohatou pěnu a káva nestydne.
- Odvápňování – lepší přístroje se umí samy odvápnit od vodních usazenin. Pokud pressovač touto funkcí nedisponuje, alternativou je proplach speciálních roztokem.
- Samočištění – kvalitní pressovač se umí i sám vyčistit od zbytků kávy díky speciálnímu programu pro průplach.
Nejoblíbenější espressa jste vybrali a ohodnotili vy
Vybírat můžete z mnoha espress, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte. Tyto 3 díky vašemu hodnocení zvítězily.